Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как ацтеките са убивали завоевателите на Мексико

Учените смятат, че при екзекуциите са повтаряни митологични сюжети

Испански войници и техни съюзници тласкалански воини при завладяването на Халиско през 1522 г.
Илюстрация: Уикипедия - Как ацтеките са убивали завоевателите на Мексико

Испански войници и техни съюзници тласкалански воини при завладяването на Халиско през 1522 г. Илюстрация: Уикипедия

При археологически разкопки в Мексико са открити останки от конкистадори, пристигнали преди около 500 години с експедицията на Ернан Кортес, впоследствие разгромил империята на ацтеките и завладял Мексико, съобщава Би Би Си.

Група археолози са намерили скелетите още преди четири години при разкопки на участък в района на древната държава Тласкала. Но едва днес става ясна съдбата на тези хора, сред които е имало мъже, бременни жени и деца. Става дума за експедицията, тръгнала от Куба година след първото акостиране на Кортес на континента през 1519 г.

Учените от Националния институт по антропологии и история на Мексико са стигнали до извода, че членовете на групата са били подложени на ритуални убийства от заловилите ги на бреговете на Южна Америка индианци аколуа.

Откритието е направено в при археологически разкопки в участъка Зултепек-Текоак в района на древната държава Тласкала. Снимка: Мелитон Тапиа/Национален институт по антропологии и история на Мексико

Анализирайки тези останки и други археологически обекти, учените предполагат, че в рамките на шест месеца след 24 юни 1520 г. местните хора са заловили около 350 последователи на Кортес и са избрали няколко за жертвени ритуали. Според експерти, членовете на заловения конвой са били държани в килии повече от шест месеца, без храна.

През това време индианците са принасяли в жертва мъже, жени и коне, като са ги разчленявали. Но свинете, които испанците водели със себе, очевидно са били гледани с подозрение – те са били убити и погребани непокътнати.

Според археолога от Института Енрике Мартинес Варгас, заловените са били отведени в Теночтитлан, столицата на империята на ацтеките, за да послужат като предупреждение за жителите на Тласкалан, които се присъединявали към силите на Кортес.

Ритуални жертвоприношения

Проучване на костите показва, че сред съюзниците на Кортес, освен европейските мъже и жени, както и индианци от Антилите, са били тласкаланци, тотонаки и маи, както и представители на черното и индианско население. Коне, крави, овце, кози, магарета и кучета също следвали кервана на завоевателите. Конкистадорите имали и прасета, които не използвали като храна, а за подаръци и размяна.

Един от откритите скелети. Снимка: Maурицио Марат/Национален институт по антропологии и история на Мексико

Учените са направили интересно откритие за това, което се е случило с телата след смъртта. Следи от нож, казват учените, сочат, че месото е отделено от костите. Някои от черепите са били поставяни на цомпантли (стена за излагане на глави и черепи на пленени врагове), което позволявало да бъдат изложени публично, подредени по двойки мъж-жена. Жените, принесени в жертва, са били бременни.

Според Енрике Мартинес Варгас, цомпантли са се издигали с черепи на бойци, а в мезоамериканската космогония жените, починали по време на раждане, са били смятани за воини.

Тялото на една от жените е била разрязано на половина и погребано близо до останките на дете на възраст три или четири години. Според изследователите, разчленяването не е случаен акт на кръвожадност или отмъщение. Жертвите били ритуални – убийствата, извършвани от индианците, са пресъздавали митологични сцени от техните представи за създаването на света.

В един от гробовете е открит изгорял и разчленен воин табаско. Учените смятат, че чрез убиването на индианеца е възпроизведен митът за съдбата на боговете от епохата на ацтеките, известен като „El Quinto Sol“ (Петото слънце). Според мита, Слънцето се появило след смъртта на всички богове, един от които е бил изгорен и превърнат в това светило. В краката на воина се били намерени кости, принадлежащи на четирима различни хора.

Когато Кортес разбрал какво се е случило с неговите последователи, той изпратил наказателна експедиция до мястото на залавянето им. Местните жители се опитали да скрият останките на испанците в плитки кладенци и напуснали града. След това Кортес продължил похода си за завладяването столицата на ацтеките.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg