Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как българските деца спасиха от изсичане 560 дървета

8250 млади екоактивисти се включиха в кампанията „Стара хартия за нова книга“ през 2017-а

Деца позират с новите си книги – получени в замяна на стара хартия за рециклиране. - Как българските деца спасиха от изсичане 560 дървета

Деца позират с новите си книги – получени в замяна на стара хартия за рециклиране.

8250 деца, 43 тона хартия, 5 града и 560 дървета, спасени от изсичане – това е равносметката от тазгодишното издание на инициативата „Стара хартия за нова книга“. То завърши в Бургас – градът бе домакин за първи път – след като преди това премина през Хасково, София, Русе и Пловдив.

Всяко дете, което с възрастен донесеше поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получаваше в замяна нова книга по избор. В крайна сметка, под надслов „Почисти и прочети“, раздадени бяха 9600 тома.

Началото на кампанията тази година бе поставено в Хасково, където се включиха 800 деца, предали близо 5 тона стара хартия. Спасените от изсичане дървета, благодарение на младите екоактивисти в града, са 65.

„Стара хартия за нова книга“ продължи в София, където участваха 2000 деца. Предадената хартия бе 10 тона – т.е. спасените дървета са 130.

Рекорд отчетоха в Русе, където по време на третото поредно издание на екоинициативата 2650 малчугани предадоха над 13 тона стара хартия и така спасиха от изсичане 170 дървета.

Пловдив беше домакин на „Стара хартия за нова книга“ за втори път. В града под тепетата се включиха 1700 деца, които с помощта на своите родители предадоха над 9 тона хартия за рециклиране и спасиха от изсичане 117 дървета.

На финала в Бургас в неделя 1100 деца предадоха 6 тона хартия и спасиха 78 дървета.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“, организирана от Книжен център „Гринуич“ и „Екопак България“, бе поставено на 15 септември 2013-а. За петте години в инициативата се включиха близо 26 250 деца. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 133 тона хартия и получиха 29 600 книжки. Така всички заедно спасиха от изсичане 1730 дървета.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90