Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Главоболие и гадене от Борн в Китай

Пекин пусна пишман 3D-версия на новия филм с Мат Деймън

Някои от сцените режисьорът Пол Грийнграс е заснел с преносима камера, а след това при монтажа е създал бързо и напрегнато действие. - Главоболие и гадене от Борн в Китай

Някои от сцените режисьорът Пол Грийнграс е заснел с преносима камера, а след това при монтажа е създал бързо и напрегнато действие.

3D-версията на последния филм за Борн, направена специално за китайските кина, докора главоболие и гадене у местните зрители.

Поредицата е широко популярна в страната. Но процесът за добавяне на трето измерение на филми, заснети в 2D, този път е бил зле преценен, разказва Би Би Си.

Защо му е на Китай Борн на 3D?

Кината обичайно таксуват по-скъпо прожекциите на 3D, така че има очевиден стимул да се направи този избор за „Джейсън Борн“. Но докато в Европа и САЩ продажбите за 3D намаляват, апетитът за технологията е все по-силен в Китай. Много от салоните там са сравнително нови и са се оборудвали с прожекционна техника последно поколение.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Когато опира до 3D филми, има два вида. Real 3D заглавията са заснети със специални камери, които улавят две версии на всеки кадър. Чрез специални очила зрителите виждат нещо различно с всяко око, което доставя илюзия за дълбочина в картината. Но другият, по-евтин вид, е да снимаш филма двуизмерен и след това да симулираш ефекта чрез компютър в етапа на постпродукцията. И докато това върши работа при някои проекти, при други резултатът не е успешен. Като „Джейсън Борн“ например.

Някои от сцените режисьорът Пол Грийнграс е заснел с преносима камера, а след това при монтажа е създал бързо и напрегнато действие. Но се оказва, че да добавиш трето измерение на филм като този прави прожекцията изключително трудна за гледане – и дори предизвиква гадене у зрителите.

Защо не просто 2D?

Обикновено китайските кина предлагат на публиката избор. Но в случая с новия филм на Мат Деймън огромното мнозинство от салони е решило да има само 3D-прожекции в откриващата седмица. От 149 кина в Пекин, само осем предлагат 2D-версията, съобщават местни медии. В Шанхай те са 9 от 174.

В социалните мрежи зрителите в страната се оплакват усилено от това, че са принуждавани да гледат 3D – само за да им измъкнат повече пари. Под този натиск от „Юнивърсъл Пикчърс“ обявиха, че се пренасочват към повече двуизмерни прожекции.

Но дотогава китайските фенове на Борн ще трябва да си приготвят пликове за повръщане…

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах