Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как да избегнете „Междузвездни войни“?

Спасението от Хан Соло и джедаите изглежда невъзможно. Но има някои варианти

Ако сте от хората, които не са чак толкова изкушени да видят Епизод VII и предпочитате да пропуснете препратките към него, трябва да се преместите в Африка. - Как да избегнете „Междузвездни войни“?

Ако сте от хората, които не са чак толкова изкушени да видят Епизод VII и предпочитате да пропуснете препратките към него, трябва да се преместите в Африка.

Предстои може би едно от най-големите предизвикателства за годината. Не, не става дума за това да се снабдиш с билет за премиерата на „Междузвездни войни: Силата се пробужда“. Далеч, далеч по-трудно е да избегнеш каквото и да е споменаване на филма в последните няколко седмици.

Ако сте от хората, които не са чак толкова жадни да видят Епизод VII и предпочитате да пропуснете препратките към него, вече сте се провалили, отваряйки този текст. Но след като така или иначе сте вече тук, продължете да четете – предоставяме ви няколко безценни съвета да останете с глава в пясъка, докато истерията поотмине.

1) Преместете се в Бутан.

Или в Чад. Или в Северна Корея.

Ако онлайн интересът е индикация за нещо, имате голям проблем, ако не си падате по „Междузвездни войни“ и живеете в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Унгария – това се местата, където интернет-треската е най-силна.

Бърз поглед на картата на „Гугъл“ показва голямата картина:

google

Някои доста големи райони явно не се вълнуват никак от Епизод VII, така че можете да отидете там. По-голямата част от Африка, както и много от централна Америка. Пък и по тези места в тези дни от годината времето е доста приятно.

(Но трябва да се отбележи, че картата навярно е празна в някои страни по-скоро заради липсата на информация на „Гугъл“, отколкото заради неприязън към научната фантастика.)

Страницата на филма в IMDB показва, че той ще бъде показан в повече от 80 страни чак другия месец – Китай ще е последен, с премиера на 9 януари. За беда (или за радост?), ако сте в Бутан, не е ясно дали изобщо ще видите „Силата се пробужда“ – двете кина в страната все още не са отговорили на запитването на Би Би Си.

2) Не ходете на кино.

Това по принцип е ясно.

Дори традиционни арт киносалони в Лондон се предадоха и обявиха, че ще прожектират и „Междузвездни войни“ от полунощ в четвъртък. А честотата на излъчванията в някои от тези кина изглежда като табло на автобусна спирка.

Насред всичко това, Институтът по съвременни изкуства в централен Лондон през нощта в петък ще показва авангардно каталонско кино. Оттам коментират, че Епизод VII или негови трейлъри никога няма да бъдат показвани на екрана им.

(Бел. ред. – Българските арт кина като Одеон и Дома на киното най-вероятно също няма да прожектират „Силата се пробужда“. Със сигурност поне това няма да се случи на премиерата на филма, става ясно от програмата им.)

3) Избягвайте човешки контакт.

Немалко хора се очаква да гледат филма. Някои навярно ще го коментират и след това. Така че да избягвате хората като цяло е може би най-добрият подход.

И въпреки това, навярно зрителите на „Междузвездни войни“ няма да са чак толкова много, колкото ни се струва. В САЩ филмът тръгва на 3900 екрана, което може и да изглежда много, но всъщност е с около 500 по-малко, отколкото третият „Здрач“ през 2010 г. Това накара „Форбс“ да спекулира, че „Силата се пробужда“ няма да стане най-печелившият филм за всички времена.

4) Не влизайте в интернет.

Ако се каните да избягвате хората, разумно е това да се отнася и до интернет.

В 12,50 часа в понеделник (бълг. време) темата за филма не е популярна в Туитър… все още. Но е само въпрос на време.

Ето едно предизвикателство – влезте в нета, прегледайте няколко новинарски сайта и след това скролнете през фийда си във Фейсбук. Вижте колко време няма да ви се изпречи препратка към „Междузвездни войни“. Ние опитахме – 37 секунди.

5) Изолирайте се изцяло от обществото.

Това изглежда екстремен вариант, но си струва да се обмисли.

Дори ако откриете кино, което не показва „Силата се пробужда“, или се натъкнете на приятел, незаинтригуван от космическата сага, по пътя си към тях най-вероятно ще видите билборди, плакати, играчки, бижутерия и какво ли още с името на „Междузвездни войни“ върху него.

В Лос Анджелис например, преди официалната премиера в понеделник, животът на местните бе стъжнен – част от града бе практически затворена за четири дни в ход, наречен „далеч по-просторен, отколкото за типичната холивудска премиера“.

6) Стойте си вкъщи и прочетете някоя книга.


 

Всичко по темата „Междузвездни войни: Силата се пробужда“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС