Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как да излезем в пенсия още на 35

Можем ли да съберем достатъчно пари, да спрем да работим и да се отдадем на хубав живот (в България)?

Днешните млади хора искат да имат добър живот много по-рано от своите родители и са готови на жертви, за да го постигнат. Снимка: Емил Георгиев - Как да излезем в пенсия още на 35

Днешните млади хора искат да имат добър живот много по-рано от своите родители и са готови на жертви, за да го постигнат. Снимка: Емил Георгиев

Влиза ли във вашите житейски планове да работите, докато остареете – стига да имате и друга възможност? За все повече още млади хора традиционната концепция за излизане в заслужен отдих в залеза на живота не изглежда особено привлекателна. Ранната пенсия става заветно желание за много американци между 25 и 45 години, на тази тема се посвещават сайтове и блогове, предлагащи сложни финансови разчети. „Лента.ру“ се опита да изясни как американците излизат в пенсия млади – и може ли този трик да бъде повторен и в Русия (а значи и в България, където по традиция пенсионерите са стари, болни и бедни).

Благодарение на холивудските филми, за мнозинството американска мечта задължително включва престижна работа или бизнес, собствен дом, две коли в гаража, деца и голяма добродушно куче пред камината. Но всъщност най-важното не е какво включва и в каква последователност е постигнато. Главното в американската мечта е идеята всяко следващо поколение да живее по-добре от предишното.

Проблемът е, че днешните 30-40-годишни имат абсолютно различни представи за по-добър живот, отколкото родителите им. Те не искат да работят по 60-80 часа седмично и чак след 65 (пенсионната възраст в Щатите) да жънат финансовите плодове, помахвайки със стик за голф. Съвременните млади хора искат да получат това много по-рано и са готови на жертви, за да го постигнат.

Понятието „излизане в пенсия“ днес претърпява метаморфози. Изглежда, че напоследък обичайният заслужен отдих вече не е крайната цел, смята Джонатан ДеДжо, собственик на компанията за управление на лични капитали DeYoe Wealth Management.

Как да разбереш, че можеш да си позволиш ранна пенсия

Fuck you money (Пари за „Майната ви!“) — така в кръговете на ранните пенсионери се нарича сумата, която позволява да се наслаждавате безболезнено на живота, изпращайки по дяволите омръзналата работа и началници. Разбира се, различните хора имат различни финансови потребности. Как да пресметнем нужната за спокойно пенсиониране сума?

Преди всичко, ранните пенсионери изхождат от идеята, че трябва да натрупат определено количество пари, а след това да ги заставят да работят за тях чрез инвестиции. Къде да влагат? От една страна, не бива да предприемат високорискови операции, защото при неблагоприятно стечение на обстоятелствата „пенсионният им фонд“ ще се стопи. От друга — не могат да разчитат и на банални банкови депозити (в САЩ и в Европа така могат да получават само чисто символични доходи). Бъдещите пенсионери формират бъдещите си доходи най-вече с помощта на консервативни (нискорискови) вложения на фондовия пазар или купуване на недвижима собственост.

„Можете да пресметнете, че вашите спестявания ще ви носят около 4 процента годишен доход. Има добре шансове този приход да не секне. С други думи, трябва ви сума превишаваща около 25 пъти годишните ви разходи“, казва Пит, автор на популярния финансов блог Mr. Money Mustache.

Той самият и жена му са излезли в пенсия на 30 години, сега са на 42. Казва, че идеалният стимул за ускореното натрупване на необходимото количество Fuck you money е станало семейното решение да имат дете, след като се „пенсионират“. Станало е точно така, както са си го представяли.

В кръговете на бъдещите ранни пенсионери и вече пенсионираните експерти не утихват споровете за това каква сума може да обезпечи безгрижен живот при отсъствие на активни доходи. Много американци смятат, че в наши дни 1 милион долара вече не е „върхът на сладоледа“. Но хората, сбъднали пенсионните си намерения, съветват да не се търси средна цифра, а всеки да си изчисли своя, която може да се окаже и доста по-малка.

На необходимото количество пари влияе и фактът, че всеки вижда различно идеалното ранно пенсиониране. Някой не иска изобщо да работи, друг смята да поработва по малко „за душата“, което може да носи и някакви допълнителни доходи. Едни са решени нищо да не си отказват, други разбират, че могат да минат и без някои разходи. Накрая съществува и вариант за преместване в страна с по-ниски разходи за живот, което и правят много млади (и не съвсем) пенсионери.

Първо правило: научете се да икономисвате

По данни на блога Early Retirement Extreme, средностатистическият американец отделя спестявания между 5 до 15 процента от ежемесечния си доход, но бъдещите „млади пенсионери“ трябва да са готови да живеят с не повече от 40 процента, а останалото да събират и влагат. Така, когато заветната сума се окаже в ръцете му, спестовният й собственик ще е все още достатъчно млад, за да се наслади на удоволствието да изхвърли будилника си.

Джереми Джейкъбсън, инженер от щата Вашингтон, и жена му решили, че целта им е пълна финансова независимост и ранна пенсия, когато били малко над двайсетгодишни. Започнали да пестят от 50 до 70 процента от месечните си доходи и продължили така в течение на 10 години. Доходите, които им носи натрупаната сума, днес позволяват на семейство Джейкъбсън да живее с 36 хиляди долара на година.

Второ правило: бъдете готови да се разделяте с вещите

Дъг Браун и Лиза Занд работили като мениджъри по продажби и маркетинг в голяма компания и изкарвали отлични пари. Но мечтата им била да напуснат и да плават с яхта, където им душа иска. Но не успели да съберат нужната сума за осъществяването на мечтата си: във фирмата им започнали преструктуриране и двамата били съкратени. Тогава те продали практически всичко, което успели съберат: дом, коли и друго имущество. Със събраните пари си купили лодка, останалото инвестирали. Решили да не остават в САЩ – да пътешестват из  Карибите и Южна Америка им изглеждало доста по-интересно и се оказало много по-евтино, от живота в родината.

„За да се пенсионираш рано, не ти трябват милиони“, резюмира Лиза.

Трето правило: оправяйте се с финансите

Ранната пенсия се отдава най-добре на тези, които са си дали труд да се ориентират кое какво е в света на финансите: недвижима собственост, фондов пазар, макро- и микроикономика, всичко, от което бъдещият пенсионер трябва да има понятие, за да прави  разумни инвестиции.

Крис Тъкър станал финансово независим на 26 години. Започнал с пълна безнадежност и 300 долара в  банковата си сметка, но буквално за две години изкарал много пари от сделки с недвижима собственост. Купувал, продавал, ипотекирал, давал под наем малки домове и квартири. Кризата от 2008 г. го накарала да помисли за резервен източник на доходи и младият човек се заел с микрокредити, а част капитала си вложил в ценни книжа.

Четвърто правило: направил си го — научи и други

След като станал млад пенсионер, той започнал да споделя опита си с търсещите повече информация. Блогове и сайтове, посветени на постигането на финансова независимост, се ползват с голяма популярност, а могат и да носят пари.

Тод Тресидър се се уволнил на 35, след 12 години работа в хедж фонд. Като специалист по финанси той бил идеалният кандидат за ранно пенсиониране. За главна своя задача смята опазването на натрупаното с непосилен труд от обезценяване.

„Инфлацията е направо като рак, унищожаващ спестяванията“, предупреждава той.

Съпругата на Тод го уговорила да сподели своите знания с други хора. И той написал книгата How Much Money Do I Need to Retire? (Колко пари ми трябват, за да се пенсионирам?) и създал сайта Financial Mentor.

Рискувайте

Приложим ли  е американският опит и в други страни и може ли човек да стане млад пенсионер например в Русия? Или в България? Формулата за пресмятането на сумата Fuck you money, си остава една и съща навсякъде. Разбира се, всички сметки, влогове, спестявания и инвестиции трябва да се правят в твърда валута. Заради разликите в стандарта всичко останало ще бъде малко по-трудно. Защото у нас хората, които могат да спестяват над 50 процента от приходите си, са много по-малко, а и защото за разлика от американеца, на българин, избрал да живее на Карибите, няма да му е по-евтино, а по-скъпо – освен, може би в Куба. Но и там нещата се променят. Изглежда българинът е обречен да работи и след песионирането си – ако иска да яде.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg