Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Как да обясните на вярващите в Путин, че живеят в заблуда?

Руски интелектуалци в емиграция се обръщат към хората, подкрепящи руския президент

„Доверили сте се на безумец, буквален безумец, реален, побъркан“, обръща се журналистът Сергей Пархоменко към последователите на руския президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Как да обясните на вярващите в Путин, че живеят в заблуда?

„Доверили сте се на безумец, буквален безумец, реален, побъркан“, обръща се журналистът Сергей Пархоменко към последователите на руския президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво бихте казали на хората, които подкрепят Путин? Този въпрос задава на неколцина видни руски интелигенти в проекта си „Истинската Русия“ писателят Борис Акунин. Отговорите са емоционални, аргументирани, яростни, но всички са обединени от едно – става дума за грандиозна лъжа, засегнала умовете на милиони.

Да се манипулира общественото мнение с пропаганда е напълно възможно, особено ако за нея се харчат колосални средства. Милиардите, вкарани в налагането на лъжата, могат да убедят мнозина лековерни в това, че в Украйна има нацисти, президентът е наркоман, а украинските войски бомбардират сами себе си. Затова въпросът „Къде бяхте осем години?“ е най-популярният сред пропагандаторите на заплата в Кремъл. Той вече отеква и в речта на обикновени хора, които отдавна са лишени от възможността да знаят истината, чуват и възприемат само една гледна точка, пишат в „Истинската Русия“. Представяме ви някои от многобройните отговори на съществения въпрос: как могат да бъдат убедени подкрепящите Путин, че всъщност живеят в заблуда.

Борис Акунин пръв отговаря на собственото си питане:

Разбирам, че не искате да се чувствате граждани на престъпна държава. Никой не иска да се чувства лош. Но вашата държава нападна съседна страна, разрушава я, убива хора в нея. Сравнете сегашния си живот с този преди войната. Помислете за това, че войната сега ще влезе във всяко семейство. Вашите синове, мъже, братя ще трябва да отидат на тази война. Много от тях ще се върнат оттам инвалиди или в ковчези. А тази война на никой от вас не е необходима. Тази война е нужна само на Путин. Какво ви пука как живее съседната държава Украйна, как подрежда живота си, нека живее както си иска. Готови сте да загивате, за да може тя да живее, както му харесва на Путин? Помислете за това“.

Писателят Олег Радзински, изгонен от СССР по времето на Горбачов, по-късно създател на руския мегапортал „Рамблер“, който живее в Лондон вече 15 години, също коментира темата:

На руснаците, които поддържат Путин, бих казал да отворят очи и да се огледат. Путин провали всичко, което обеща. Неговият договор с обществото беше основан върху стабилността, икономическия ръст и повдигането на националния дух. Какво се случи? Той обеща на руснаците да върне статута на Русия като велика държава, започвайки тази война. Но не само статута на Русия като велика държава не е върнат. Русия се превърна в държава парий като Северна Корея и Иран, с която никой не иска да има работа. Самото понятие „руснак“ стана така токсично, че на руските граждани, живеещи в други държави по света, сега им е много, много трудно.

Путин обеща икономическо благосъстояние на руснаците в продължение на много години. Икономиката се намира в състояние на бавно разрушение и Русия попадна в този стадий, защото западните държави скъсаха икономическите си отношения с нея и технологичният ръст на Русия практически е спрян.
Възможностите на младежта, която сега влиза в живота, са крайно ограничени, затова множество млади хора се стараят да заминат, избягвайки мобилизация, но и защото не виждат за себе си възможност за израстване в своята страна.

Тоест всичко, което Путин обеща, той провали. Нека се огледат и видят, че лидерът, когото поддържат, ги е лъгал през всички тези години и е вкарал страната в престъпна катастрофална война. Бих казал още на руснаците, че Путин, започвайки тази война, формулира една от задачите си с оттласкването на силите на НАТО далеч от Русия, сякаш НАТО се приближава и нямаме друг изход. Всичко се случи точно наопаки. Не просто балтийските страни молят за увеличаване присъствието на НАТО по границите си, но и неутралните досега Швеция и Финландия взеха решение за влизане в НАТО. Тоест резултатът от неговите действия е точно обратният. Ето това бих казал на доверчивите“.

Икономистът Сергей Гуриев,  професор по икономика и ректор на Instituts d’études politiques в Париж, също набляга на лъжите:

Бих посочил, че Владимир Путин не е изпълнил нито едно свое обещание. Той обеща стабилност. Няма никаква стабилност. Той обеща отстраняване на олигарсите. Днешната Русия е страна, където има приятели на Путин, които разполагат с много пари, които изцяло се ползват от подкрепата на държавата, имат специални отношения с Путин и живеят много добре. Днешна Русия е много корумпирана страна, днешна Русия е страна, в която обикновеният гражданин няма перспективи да достигне висок стандарт на живот, да стане наистина човек, който има възможности и да възпитава децата си, и да създаде достоен живот за себе си и, грубо казано, да построи дом. И това го направи Путин.

Не трябва да се мисли, че има някакви западни врагове, които през цялото време се опитват да унищожат Русия по някакъв начин. Помните, че през първото десетилетие на века дори Владимир Путин смяташе, че с НАТО може и е нужно да се поддържат добри отношения. По времето на президентството на Медведев, по време на премиерстването на Путин Русия всъщност беше партньор на НАТО, предоставяше на Америка коридор за снабдяване на американските войски в Афганистан, и така нататък, и такива подобни. Няма никакъв западен заговор против Русия. За Запада е изгодна мирна процъфтяваща Русия. Ако се вгледаме кой разруши добрите отношения със съседите и със Запада, това, разбира се, е путинският режим. Което на свой ред доведе до това, че никакви икономически и социални обещания на Путин не са изпълнени“.

Руският издател, журналист и политически коментатор Сергей Пархоменко е прям и категоричен:

Много е глупаво това, че поддържате Путин. Много ви вреди това, че поддържате Путин. Скъпо ще платите за това, че поддържате Путин. Обричате се на все по-големи и големи нещастия. А главното е, че сте се доверили на безумец, буквален безумец, реален, побъркан. Позволихте му да ви излъже, да ви замъкне със себе си в тази дупка. И той е зъл луд. Има такива луди, които не причиняват особени вреди, лежи си той, гледа стената, мисли си за нещо свое, усмихва се. Мил такъв луд. Този побъркан е страшен, жесток, безчовечен и безсъвестен, а вие сте му помогнали и ще отговаряте заедно с него“.

Политологът Кирил Рогов преценява властта на Путин във времето:

Не бъдете идиоти. Той винаги ви е лъгал и сега пак ви лъже. Вижте какви ги свърши. Можеше да се кажат други неща за него в първите му години, но главното му качество, което май никой не оспорва, беше някаква разумност, базова разумност. Къде е тя? След това той говореше за стабилност и отговаряше май за стабилността, и всички казваха, че каквото и да е, нека е несменяем, но пък има стабилност. И сега какво? Имате война, имате мобилизация, къде ви е стабилността? Затова не слушайте този скапан човек, той винаги ви лъже. И най-важното е, че не е в него проблемът. Може би, ако си беше тръгнал през 2008 г., щеше да остане в историята като един от най-добрите президенти на Русия. Но тъй като той не успя да си тръгне и се вкопчи в поста с всичките си ръце, крака, нокти и зъби, в крайна сметка се превърна в главатар на мафия, която пък се трансформира в някаква полуфашистка организация“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90