Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как да протестираме безопасно и ефикасно 

Няма опасност за протестиращия шоумен пред Народното събрание - пазят го. Снимка: Авторът - Как да протестираме безопасно и ефикасно 

Няма опасност за протестиращия шоумен пред Народното събрание - пазят го. Снимка: Авторът

В цялата човешка история (и в голяма част от нечовешката преди нея) всеки, който се опълчи срещу властта в държавата (в племето или в стадото) рискува да отнесе един пердах, ако не и нещо по-лошо. Така е било милиони години, без значение дали говорим за стадо планински горили в конгоанската джунгла, за недоволни студенти на пекинския площад Тиенанмън или за „платени соросоиди“ в Нощта на белия автобус около „Александър Невски“.

На страха от пердаха (или нещо по-лошо) се крепят народопсихологията, родила народни мъдрости като„Да би мирно седяло, не би чудо видяло“ и „Покорна главица сабя не я сече“. И понеже на съвсем малко хора им е приятно да ги бият, страхът от пердаха крепи реда (тиранията, диктатурите) и държавността по света и у нас.

Но ето, че Слави Трифонов, един самотен герой, който всеки ден излиза за малко от телевизора, за да поседи на стол срещу парламента в знак на протест срещу Народното събрание, е на път да промени тази древна традиция. Неговото революционно откритие ще сложи край на притеснението от пердаха, заради което много народи, общества и отделни личности живеят не така, както биха искали, ако смееха да излязат на протест.

Решението на Слави Трифонов е гениално в простотата си: той е първият човек в историята, досетил се как да протестира безрисково. С този лесен трик вече всеки може да излезе на площада, пред парламента и да викне дръзко „Долу!“ и „Вън!“ и „Ууу!“, без да се притеснява, че някой невнимателен полицай ще се блъсне в него. Просто протестирайте с охрана! Безопасно и ефикасно!

Разбира се, този тип протести не са за всеки джоб – ама като си беден, къде си тръгнал да протестираш?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg