VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Шанс за войнишкия паметник пред НДК

Внесоха подписка в Столична община за връщане на Мемориала с лъва

Снимка от събитие пред войнишкия мемориал на мястото на днешния НДК. - Шанс за войнишкия паметник пред НДК

Снимка от събитие пред войнишкия мемориал на мястото на днешния НДК.

Петиция с около 4400 подписа за връщането на войнишкия мемориал в памет на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК бе внесена в четвъртък в Столичната община. В писмото гражданите възразяват срещу конкурса за проект за паметник на мястото на композицията „1300 години България“, който според тях цели възстановяването и обновяването на скулптурата на Валентин Старчев.

„Ако нещо трябва да се възстановява, то това е незаконно разрушеният паметник с имената на загиналите български войници и офицери от I-и и VI-и пехотен полк, – се казва в петицията. – А не това, което с пропагандна цел бе построено на негово място и което времето безмилостно разруши. Настояваме, г-жо Фандъкова и дами и господа общински съветници, да премахнете незаконно построената по време на комунистическия режим скулптура и да възстановите на същото място оригиналните плочи с имената на загиналите през Първата световна война български войници и офицери от I-и и VI-и пехотен полк“.

От Столична община твърдят, че вместо да организират подписки, инициаторите са могли да подготвят идеен проект за възстановката на паметните плочи и да участват в конкурса. Такъв проект обаче не е бил представен.

Въпреки положителното отношение на служебния военен министър Велизар Шаламанов към изработката на реплики на мемориала, от Министерството на отбраната също не е постъпила официална позиция по въпроса.

По време на откриването на гробницата на Хонорий пред църквата „Света София“ кметът на столицата Йорданка Фандъкова призна, че винаги е била „привърженик да се възстановят или по-скоро да се извадят от забвение плочите с имената на загиналите“. Фандъкова разкри, че е разговаряла за това с министър Шаламанов.

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов заяви пред „Площад Славейков“, че не могат да действат извън законните процедури.

Военните мемориални плочи са силно повредени. Премахнати са, за да бъде построен на тяхно място Националния дворец на културата. В момента се намират във фондовете на Военния музей в столицата. Статуята на лъва от Мемориала е запазена и може директно да бъде върната на старото си място. Но плочите трябва да бъдат пресъздадени.

Войник си прави снимка за спомен пред мемориала.

Войник си прави снимка за спомен пред мемориала.

Конкурсът за паметник на мястото на „1300 години България“ ще се проведе в началото на септември. Възможно е да не бъде обявен победител, научи „Площад Славейков“. Ако се реши след това да се възстановява войнишкия паметник, ще бъде обявен нов конкурс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90