Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как да вкараме „Бронзовата къща“ (и нейния автор) в ЮНЕСКО

Пламен Деяноф има шанс да остане в историята на съвременното изкуство като първия австриец от български произход, вградил себе си в свое произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Как да вкараме „Бронзовата къща“ (и нейния автор) в ЮНЕСКО

Пламен Деяноф има шанс да остане в историята на съвременното изкуство като първия австриец от български произход, вградил себе си в свое произведение. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

До края на юни забавилата се със седем години и 6 месеца „Бронзова къща“ трябва да се извиси с всичките си 7-8 или 9-10 метра на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров. От Общината обявиха, че ако Деяноф не се справи в срок, спират проекта.

Не бива да го спират! Бронзовата къща трябва да бъде построена и да остане там толкова дълго, колкото предложи Деяноф – ако иска и завинаги. После може, дори трябва, той да влезе в нея и вратата зад него да бъде заварена, за да остане, колкото е решил. От Общината и от австрийското посолство ще му носят храна.

Ако пожелае, ще може и сам да изкарва допълнителни пари, като (разбира се, без да излиза) дава консултации на тема „Как да реализираме съвременен арт проект в София“ или като разказва на немскоразбиращи туристи за творческите си планове и връзката им с Хрельовата кула, възрожденските дърворезби, древното злато на България и скиците на Льо Корбюзие от Патриаршеската катедрала в Царевец и Етъра.

Така София ще разполага с най-голямата в света бронзова скулптура на говореща сграда с човек вътре в нея, дори и след края на австрийското председателство. А Деяноф ще остане в историята на съвременното изкуство като първия австриец от български произход, вградил себе си в свое произведение.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Почти сигурно, е че ЮНЕСКО ще признае инсталацията „Деяноф в Бронзовата къща“ едновременно за материално и нематериално световно културно наследство, наред с Боянската църква, Казанлъшката гробница, Пернишките кукери и Бистришките тигри (или баби).


Текстът е от новия брой на вестник „Прас-прес“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3