Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как да заредим джиесем чрез огнище от глина (видео)

В Африка нямат проблеми с липсата на източници на електричество

Зареждаме телефона и едновременно с това приготвяме вечерята. - Как да заредим джиесем чрез огнище от глина (видео)

Зареждаме телефона и едновременно с това приготвяме вечерята.

В навечерието на конференцията на ООН за климатичните промени, която ще се проведе от 30 ноември до 12 декември в Париж, десетки държави са изпратили идеи как да бъде водена борбата срещу измененията на климата. Как светът може да задоволи нуждата от електроенергия, без да създава опасни нива на емисиите въглероден двуокис в атмосферата?

Би Би Си показа едно от предложенията, дошло от Африка. Видео показва как на черния континент произвеждат ток от примитивен източник. Изработват глинено огнище, подобно на дълбок съд, към него прикачват щепсел на термо-електрически генератор и го свързват към електрически устройства. Така могат да си заредят мобилните телефони и едновременно с това да сварят яхния на огнището.

Вижте видеото:

This is how to charge your phone with a mud oven. Examining the science, politics and solutions of climate change. http://bbc.in/1IadGSl

Posted by BBC World Service on Wednesday, November 25, 2015

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Bookshop 728×90