Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прощалният подарък на Дейвид Камерън

Една теория за Брекзит, за която милиони хора се надяват да е вярна

Един читател на „Гардиън“ размишлява – ако теорията му се окаже вярна, както милиони се надяват, Дейвид Камерън е гений, който е спасил Великобритания от излизане от ЕС, въпреки референдума. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Прощалният подарък на Дейвид Камерън

Един читател на „Гардиън“ размишлява – ако теорията му се окаже вярна, както милиони се надяват, Дейвид Камерън е гений, който е спасил Великобритания от излизане от ЕС, въпреки референдума. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато прахът се сляга над бойното поле на референдума за ЕС, някъде около 33 милиона избиратели очакват със затаен дъх да видят какво ще правят победителите сега – когато нацията каза, че е за напускане.

Политическите коментатори вещаят мрачно бъдеще за Обединеното кралство: Джереми Корбин току-що уволни Хилъри Бен, за да овладее преврат, а Борис Джонсън може да стане премиер през ноември.

Решението на Дейвид Камерън да подаде оставка преди да задейства Член 50 от Лисабонския договор, който урежда как страната ще напусне ЕС, може да има много по-големи последици за Консерваторите, гледащи с надежда към премиерското кресло, отколкото са очаквали.

Докато паниката завладява Острова, размишленията на един човек, споделени в секцията за коментари в сайта на британския вестник „Гардиън“, предлагат интересна хипотеза за тези усложнения:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Ако Борис Джонсън изглежда потиснат от вчера, това е така, защото осъзнава, че е загубил. Може би много брекзитъри все още не го осъзнават, но те всъщност вече загубиха, и всичко това е заради един човек: Дейвид Камерън.

С един замах в петък сутринта Камерън ефективно анулира резултата от референдума и същевременно съсипа кариерите на Борис Джонсън, Майкъл Гоув и водещите брекзитъри, които му струваха толкова мъка, да не говорим за премиерското място.

Как?

По време на кампанията Камерън многократно заяви, че гласуването за излизане би довело до незабавно задействане на Член 50. Скрито или явно, картинката бе ясна: той ще подаде заявлението за излизане на сутринта след вота. Дали това бе всяване на паника, или не е малко спорно, но сега, в разгара на сантименталните морски метафори в речта си в събота, той тихо изостави тази позиция и прехвърли отговорността към своя наследник.

С напредването на деня започнахме да осъзнаваме чудовищността на тази стъпка: пазарите, лирата, Шотландия, Северна Ирландия, Гибралтар…, необходимостта да продължим спазването на всички разпоредби на ЕС за свободния пазар, повторното издаване на паспорти, британците в чужбина, гражданите на ЕС във Великобритания, планината от закони, която трябва да бъде съборена и пренаписана… списъкът растеше и растеше.

Резултатът от референдума не е обвързващ. Той е препоръчителен. Парламентът не е длъжен да се съобрази с него.

Над изборите в Консервативната партия, които Камерън предизвика, виси един много тежък въпрос: ако ви изберат за лидер на партията, ще подадете ли заявлението по Член 50? Кой ще иска да се натовари с отговорността за всички тези последици и усложнения?

Борис Джонсън знаеше това в петък, когато излезе мрачен от дома си и се появи още по-мрачен на пресконференцията. Той бе изигран и матиран.

Борис Джонсън, изигран и матиран

Борис Джонсън, изигран и матиран

Ако се пребори за лидерството в партията и после откаже да задейства Член 50, той е свършен. Ако откаже да се бори за лидерското място и напусне бойното поле, той е свършен. Ако се включи в битката, спечели лидерството и сред това извади Британия от ЕС, тогава всичко ще се стовари върху него – Шотландия ще иска да излезе, ще има вълнения в Ирландия, рецесия… нарушени търговски споразумения. Тогава той отново ще е свършен. Борис Джонсън знае всичко това. И когато се представя като тъпа блондинка, то е точно това – представление.

Сега лидерите на Брекзита имат резултат, който не могат да използват. За тях лидерството на партията на торите се превърна в чаша с отрова.

Когато Борис Джонсън заяви, че няма нужда да се задейства Член 50 веднага, това, което той наистина има предвид, е „никога“. Когато Майкъл Гоув продължава да споменава „неофициални преговори“… защо? Защо не официално излизане веднага…? Той също не желае да задейства излизането. И двамата знаят какво ще означава официалното напускане: необратима стъпка, която нито един от тях не е подготвен да предприеме.

Сега всичко, което остава, е някой да има смелостта да се изправи и да каже, че Брекзит е реално непостижим без огромно количество болка и разруха, които не могат да бъдат понесени. А Дейвид Камерън остави бремето да направят това изявление на същите тези, които предизвикаха кампанията Брекзит“.

Ако е вярно – какъв прощален подарък!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах