Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как е поставена първата ваксина в света

През 1885 г. Луи Пастьор успява да излекува бяс чрез ваксина

Алберт Еделфелт, „Луи Пастьор работи в своята лаборатория“, 1885 г. Репродукция: Уикипедия - Как е поставена първата ваксина в света

Алберт Еделфелт, „Луи Пастьор работи в своята лаборатория“, 1885 г. Репродукция: Уикипедия

Първата ваксина е поставена на човек на днешния ден, 6 юли, през 1885 г. от Луи Пастьор. След като близо век по-рано Едуард Дженър открил, че заразените с шарка по говедата понасят по-леко човешката версия на болестта, Пастьор въвел научния подход към ваксинациите.

Думата „ваксина“ произтича от латинската дума за крава – „vacca“ и връща към откритието на Дженър. През 1796 г. той наблюдавал пастирки на крави и забелязал, че те много по-рядко боледуват от върлуващата тогава смъртоносна едра шарка. В името на науката Дженер заразил едно момче с животинския вариант на болестта. След многочислени опити да го зарази и с човешкия, установил, че това е невъзможно.

През 1880 г. Луи Пастьор в лабораторията си открива начин да предпазва от заразни заболявания чрез отслабени възбудители. Работел с бактерии, предизвикващи кокоша холера. Той концентрирал бактериалните препарати толкова много, че въвеждането им дори в нищожни количества убивало кокошките за денонощие. Веднъж случайно използвал бактериална култура, която престояла повече от седмица. Кокошките изкарали болестта съвсем леко и бързо оздравели. Ученият приготвил нова култура и се опитал да ги разболее, но се оказало, че те вече притежават антитела, предотвратяващи болестта.

През 1885 г. Пастьор разработил по този принцип ваксина срещу бяс – много разпространено тогава заболяване, което имало 100% летален изход. Хората, научили с какво експериментира ученият, се уплашили, че това може да доведе до епидемия и се събрали пред лабораторията му, за да протестират срещу експериментите. Това дълго спирало учения да изпробва ваксината си върху хора. Но на 6 юли 1885 г. в кабинета му било доведено 9-годишно дете, нахапано от бесни животни. Никой не вярвал, че момчето ще оцелее. Пастьор се съгласил да изпробва вече готовата ваксина. Разчуло се и в деня на ваксинацията кабинетът му бил пълен с журналисти и любопитна публика. Момчето оздравяло – първият пациент, който се спасил от смърт след зараза с бяс. Това донесло световна слава на Пастьор и в лабораторията му започнали да идват десетки хора, надяващи се на изцеление.

От времето на първата ваксина до днес са изобретени над 100 различни ваксини, които защитават от над 40 болести, предизвикани от вируси и бактерии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg