Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как е поставена първата ваксина в света

През 1885 г. Луи Пастьор успява да излекува бяс чрез ваксина

Алберт Еделфелт, „Луи Пастьор работи в своята лаборатория“, 1885 г. Репродукция: Уикипедия - Как е поставена първата ваксина в света

Алберт Еделфелт, „Луи Пастьор работи в своята лаборатория“, 1885 г. Репродукция: Уикипедия

Първата ваксина е поставена на човек на днешния ден, 6 юли, през 1885 г. от Луи Пастьор. След като близо век по-рано Едуард Дженър открил, че заразените с шарка по говедата понасят по-леко човешката версия на болестта, Пастьор въвел научния подход към ваксинациите.

Думата „ваксина“ произтича от латинската дума за крава – „vacca“ и връща към откритието на Дженър. През 1796 г. той наблюдавал пастирки на крави и забелязал, че те много по-рядко боледуват от върлуващата тогава смъртоносна едра шарка. В името на науката Дженер заразил едно момче с животинския вариант на болестта. След многочислени опити да го зарази и с човешкия, установил, че това е невъзможно.

През 1880 г. Луи Пастьор в лабораторията си открива начин да предпазва от заразни заболявания чрез отслабени възбудители. Работел с бактерии, предизвикващи кокоша холера. Той концентрирал бактериалните препарати толкова много, че въвеждането им дори в нищожни количества убивало кокошките за денонощие. Веднъж случайно използвал бактериална култура, която престояла повече от седмица. Кокошките изкарали болестта съвсем леко и бързо оздравели. Ученият приготвил нова култура и се опитал да ги разболее, но се оказало, че те вече притежават антитела, предотвратяващи болестта.

През 1885 г. Пастьор разработил по този принцип ваксина срещу бяс – много разпространено тогава заболяване, което имало 100% летален изход. Хората, научили с какво експериментира ученият, се уплашили, че това може да доведе до епидемия и се събрали пред лабораторията му, за да протестират срещу експериментите. Това дълго спирало учения да изпробва ваксината си върху хора. Но на 6 юли 1885 г. в кабинета му било доведено 9-годишно дете, нахапано от бесни животни. Никой не вярвал, че момчето ще оцелее. Пастьор се съгласил да изпробва вече готовата ваксина. Разчуло се и в деня на ваксинацията кабинетът му бил пълен с журналисти и любопитна публика. Момчето оздравяло – първият пациент, който се спасил от смърт след зараза с бяс. Това донесло световна слава на Пастьор и в лабораторията му започнали да идват десетки хора, надяващи се на изцеление.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От времето на първата ваксина до днес са изобретени над 100 различни ваксини, които защитават от над 40 болести, предизвикани от вируси и бактерии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах