Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как един посланик на САЩ подкрепяше и ценеше българския балет

Джеймс Пардю, който почина на 2 юни, бе верен приятел на българския балет

Кати и Джеймс Пардю, Диляна Никифорова, Капка Роглева, Никола Хаджитанев и Марта Петкова в с. Марян, 2018 г. Снимка: Росица Никифорова - Как един посланик на САЩ подкрепяше и ценеше българския балет

Кати и Джеймс Пардю, Диляна Никифорова, Капка Роглева, Никола Хаджитанев и Марта Петкова в с. Марян, 2018 г. Снимка: Росица Никифорова

Нищо не предвещаваше трагична развръзка, когато само преди три седмици имах поредната видео-връзка с посланик Джеймс Пардю. Малко е да се каже, че светът губи един професионалист, отдаден на омиротворителни каузи по света. Българският балет загуби верен приятел.

Негово превъзходителство посланикът на САЩ в България Джеймс Пардю и съпругата му Кати бяха почитатели на нашия балет още от пристигането им в България. Видяха ХХ издание на Международния балетен конкурс във Варна. Тогава Кати Пардю заяви, че ще направи всичко по силите си, за да се излъчва тази прелест – нещо, което някога, през 70-те години но ХХ век, се е правело.

По тяхна инициатива бе създадена и Българската балетна асоциация, която въпреки доброто желание на включилите се в нея приятели на балета, за съжаление не успя да просъществува дълго и да се превърне в постоянен инструмент за осигуряване на финансиране.

Трайна следа обаче в репертоара на Националния ни балет остави посланик Джеймс Пардю с подкрепата си за осъществяване на спектакли на Джордж Баланчин.

Неокласиката на Джордж Баланчин беше представена за първи път в България през 2002 г. Българската публика стана свидетел на немащабна от гледна точка на броя участници, но много важна за развитието на балета ни премиера. Джордж Баланчин – грузинец по произход, възпитаник на Санктпетербургската балетно-музикална школа, формирал своя балетмайсторски талант в „Руските сезони“ на Дягилев, един от създателите на неокласическия балет като стил в американската танцова школа, е бляскаво световно име. Нашата трупа никога не бе опитвала силите си в негова постановка. Премиерата „Пространствата на Баланчин“ заедно с още два балета в стила на неокласиката – „Симфония в три части“ по музика на Игор Стравински и хореография на Ким Тътл; „Инчертеца“ по музика на Бохуслав Мартину и хореография на Джуди Скинър (постановка и продуцент Ани Колиър), се осъществиха под патронажа на Негово превъзходителство посланика на САЩ Джеймс Пардю и със съдействието на Американския център в София.

Спектакъл в Софийската национална опера, посветен на 100-годишнината от рождението на Джордж Баланчин, бе реализиран отново под патронажа на Негово превъзходителство посланика на Съединените американски щати Джеймс Пардю. Това бяха „Серенада“ и „Кого го е грижа“. За постановката имахме помощта на посланик Джеймс Пардю и неговата очарователна съпруга Кати при осигуряване на правата за спектаклите на Баланчин, а също и за закупуването на нов сценичен балатум – случай, който помним и с балетните си палци. През 2006 г. танцувахме и „Алегро Брилянте“ на Джордж Баланчин.

Посланик Пардю направи много и за популяризацията на балета ни в публичното пространство, като организира в посолството на САЩ в София изложби живопис, скулптура и фотография. За авторите (най-изтъкнати български фотографи, художници и скулптори) основни модели, участващи в тази инициатива, бяхме ние, балетните артисти.

Помощта на посланик Пардю достигна и до осъществяване на балетни изяви в едно българско балканско село – Марян, община Елена. Там с мои колеги вече 10 лета правим „Балетната лятна академия Марян“ за деца. След обучението изнасяме два спектакъла с участие на децата и на най-добрите прими и премиер-солисти на Националния балет – забележително и вдъхновяващо преживяване за малките артисти и за публиката на Елена и околните села.

Спектакъл на Балетна академия „Марян“ с изпълнение на Марта Петкова и Никола Хаджитанев в откъс от балета „Пахита“. Снимка: Илия Иванов

Джеймс и Кати Пардю пред читалището в село Марян. Снимка: Силвия Зарева

Джеймс Пардю ни помагаше не само лично финансово и заедно с „Америка за България“, но и чисто физически – возеше с кола децата от едно читалище до друго и в база „Лъки“. Казваше с добро чувство за хумор, че в балета той може много добре да шофира.

Негово превъзходителство посланикът на Съединените американски щати Джеймс Пардю идваше в село Марян всяка втора година. Ред беше да дойде и това лято.

Джеймс и Кати Пардю и Диляна Никифорова, 2018 г. След спектакъла в Елена. Снимка: Силвия Зарева

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg