Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как един сръбски лешояд летя до Турция и се завърна със самолет в родината

Добрила бе посрещната в Белград от делегация с министър и посланик

По време на сезонния си миграционен полет на изток Добрила се изморила и се приземила в Шанлъурфа, Турция. Снимка: „Turkish Cargo“ - Как един сръбски лешояд летя до Турция и се завърна със самолет в родината

По време на сезонния си миграционен полет на изток Добрила се изморила и се приземила в Шанлъурфа, Турция. Снимка: „Turkish Cargo“

Застрашен вид белоглав лешояд бе върнат в родната му Сърбия със самолет от Турция, пишат в съобщение до медиите от „Turkish Cargo“. 

Птицата е открита в Шанлъурфа, град в югоизточна Турция, след като вече била прелетяла 1600 км от Сърбия. Лешоядът, оказва се, си има име – Добрила, и има постоянно местообитание – каньона Увац в Сърбия. По време на сезонния си миграционен полет на изток Добрила се изморила и се приземила в Шанлъурфа. Местни земеделци откриват птицата и я отнасят в Центъра за спасяване и рехабилитиране на диви животни в Урфа.

Добрила вече си е у дома в Сърбия. Снимка: „Turkish Cargo“

След няколко ветеринарни прегледа специалистите установяват, че лешоядът не може да продължи полета си. От Министерство на земеделието и горите в Турция се свързват със сръбските власти чрез етикета и проследяващия номер на крака на Добрила. Заедно решават птицата да бъде върната в Института по биологични изследователски науки в Белград. След това турската авиолиния я транспортира до Белград. Там лешоядът е предаден на сръбските власти по време на церемония, на която присъстват Таню Билгич, посланик на Турция в Сърбия, и Горан Триван, министър на околната среда в Сърбия.

„Днес е изключително специален ден за Добрила, защото след месеци рехабилитация тя ще разпери криле отново“, заяви биоложката Ирена Хрибсек от фондация „Защита на хищните птици“.

Турската авиолиния наскоро транспортира четири лъва, подложени в Украйна на глад и мъчения, до естествената им среда в Южна Африка.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах