Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как една галерия си осигури £9,4 млн. от лотарията

С парите Лондонският портретен музей ще увеличи изложбеното си пространство

Галерията е описвана от нейния директор Никълъс Кълинан като „семейния албум на нацията“. Снимка: Национална портретна галерия - Как една галерия си осигури £9,4 млн. от лотарията

Галерията е описвана от нейния директор Никълъс Кълинан като „семейния албум на нацията“. Снимка: Национална портретна галерия

Националната портретна галерия спечели 9,4 млн. паунда лотариен грант за културно наследство. (Във Великобритания културата се финансира до голяма степен чрез приходите от Националната лотария, които се пренасочват чрез специално създадени фондове и агенции.) С тези пари ще бъде подпомогнато значителното разширяване на изложбеното пространство в музея, като се реконструират райони, които през последните повече от 50 години се използват основно като офиси.

Проектът на стойност  £35,5 млн., който ще включва пълно преаранжиране и експонация на цялата колекция за първи път в историята й, е най-амбициозното начинание на Лондонския музей – и най-скъпото след откриването на крилото със зала „Ондатджи“ през 2000 г., отбелязва „Гардиън“.

Годишният брой посетители на галерията, описвана от нейния директор Никълъс Кълинан като „семейния албум на нацията“, е нараснал след  отварянето на новото крило на 2 милиона посетители. По традиция билетите за всички специални изложби се разпродават, включително и тази с портрети на Лушън Фройд през 2012-а, а повече от  300 хиляди души посещават ежегодните изложба за наградата за най-добър портрет.

Тази голяма безвъзмездна помощ позволява най-мащабната трансформация, която галерията някога е предприемала – каза Кълинан. – Ние ще се превърнем в едно важни място, където всеки посетител ще може да се почувства част от културата, в която е роден, избрал или се стреми да разбере, ще станем истинска национална галерия за всички.

При откриването си през 1856 г. Националната портретна галерия е първата по рода си в света. Четиридесет години по-късно тя се премества на сегашното си място, непосредствено до площад Трафалгар, който е зад Националната галерия.

Галерията планира още да увеличи и образователната си дейност, като ангажира повече от 300 000 младежи, включително и безработни или без образование, и в партньорство с музеите в Ковънтри, Манчестър, Шефилд и Саутхемптън.

Музеят вече има обещани и още 7 млн. паунда, а цялата необходима сума планира да събере до март 2019 г. Очакванията са реконструкцията да приключи до 2022 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg