POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как една малка държава учи всички ни да мислим за природата

Бутан, с население около 750 хиляди души, абсорбира близо три пъти повече въглероден диоксид, отколкото създава

Способността на Бутан да е въглеродна мивка частично се дължи на горите ѝ и факта, че е относително неразвита – повечето хора работят в земеделието и горското стопанство. - Как една малка държава учи всички ни да мислим за природата

Способността на Бутан да е въглеродна мивка частично се дължи на горите ѝ и факта, че е относително неразвита – повечето хора работят в земеделието и горското стопанство.

Високо в Източните Хималаи се намира една от най-зелените държави в света. Докато много страни се борят да намалят въглеродните си емисии, Кралство Бутан вече е въглеродно отрицателно – отнема от атмосферата повече парникови газове, отколко създава, разказва Си Ен Ен.

Притиснат между Китай и Индия, Бутан се простира на около 38 000 квадратни километра (около една трета от площта на България). Богатите гори заемат приблизително 70% от страната и действат като естествена въглеродна мивка, абсорбирайки въглероден диоксид.

Като резултат тази държава с население около 750 хиляди души отстранява близо три пъти повече CO2, отколкото създава.

Способността на Бутан да е въглеродна мивка частично се дължи на горите ѝ и факта, че е относително неразвита – повечето хора работят в земеделието и горското стопанство – което означава, че създава по-малко от 2,5 милиона тона въглероден диоксид годишно. Люксембург например, с по-малко население, изпуска четири пъти повече.

Вижте още: ПОСЛЕДЕН ШАНС ЗА ПЛАНЕТАТА

В света има и други въглеродно отрицателни страни, като те също са предимно гористи и неразвити. Но в Бутан са налице и други фактори.

За последните 46 години управлението избира да измерва напредъка не чрез своя брутен вътрешен продукт, а чрез „брутното национално щастие“, което поставя голям акцент върху опазването на богатата природна среда в страната. Бутан, посочват държавниците в страната, е единствената държава в света, която пази горите си чрез конституцията.

Грижата за околната среда е залегнала в основния закон, според който най-малко 60% от територията на държавата трябва да е гора. Страната дори е забранила износа на дървен материал през 1999 г.

Нещо повече – почти цялата електроенергия в Бутан се добива от водноелектрически централи.

Всъщност страната произвежда толкова много водноелектрическа енергия, че продава на съседни страни, което според Бутан компенсира още 4,4 милиона тона годишни емисии въглероден диоксид. И според кралството до 2025 г. увеличеният износ на водноелектрическа енергия ще позволи годишно в региона да бъдат компенсирани до 22,4 милиона тона СО2.

Това положение е от изключително значение за бутанците, които имат много високо екологично съзнание и „ценят хармонията с естествената околна среда“. Правителството и в момента цели да направи селското стопанство изцяло органично до 2020 г. и без отпадъци до 2030 г.

Бутан дори ограничава броя посетители в страната с дневна такса от 250 долара на човек, за да се увери, че околната среда няма да бъде застрашена от масов туризъм.

Но въпреки че страната помага в борбата срещу климатичните промени, тя е силно уязвима от тях. Горите са засегнати от честите дъждове и наводнения, които причиняват свлачища, а в бъдеще водноелектрическият сектор може да бъде съсипан от топенето на ледниците в Хималаите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg