Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как една приключила двойка оцеля в затвора „Локдаун“ (видео)

Унищожителни критики за новата романтична комедия на режисьора на „Мистър и мисис Смит“

Чиуетел Еджиофор и Ан Хатауей в сцена от „Локдаун“. Снимка: НВО  - Как една приключила двойка оцеля в затвора „Локдаун“ (видео)

Чиуетел Еджиофор и Ан Хатауей в сцена от „Локдаун“. Снимка: НВО

Локдаунът изправи пред изпитание много семейни двойки, и за голям брой от тях карантината приключи с провалени взаимоотношения, сочат изследванията на психолози. Филмът „Локдаун“ разчита да заинтригува зрителите, като разкрие болезнената реалност.

„Локдаун“ с участието на Ан Хатауей и Чиуетел Еджиофор ще има премиера в НВО Go на 5 февруари, абонатите на НВО Мах в чужбина вече са имали шанс да го гледат. Сюжетът разказва за една двойка, която преминава през труден период в съвместния си живот. Точно когато Линда взема решението двамата да продължат по собствени пътища, Великобритания въвежда Ковид-ограниченията и партньорите остават затворени в едно жилище в Лондон. Пакстън тъкмо е излязъл в принудителен отпуск, а Линда е принудена да освободи няколко работници от компанията си. Това допълнително подсилва дискомфорта, вече трайно настанил се между двамата.

Напрежението помежду им прераства в спорове и скандали, но все пак между тях все още има химия. Филмът може ясно да се раздели на две части – втората започва, когато пред двамата се изправя нова възможност да работят заедно и може би по този начин да заздравят отношенията си. Предоставя им се възможност да откраднат диамант, оценен на 3 млн. долара, и се заемат да планират как да го отмъкнат.

Това със сигурност не е първият опит да се заснеме художествен филм, който да говори за карантината, докато все още сме в нея. Разликата е в това, че имената зад проекта са добре познати. Режисьор на „Локдаун“ е Дъг Лайман („Мистър и мисис Смит“), сценарист е Стивън Найт („Остри козирки“). Тъй като продукцията е заснета по време на локдауна, част от ролите са изпълнени онлайн. В Зуум разговор виждаме персонажите на Минди Колинг, Бен Стилър, Бен Кингсли.

„Локдаун“ обаче не се справя добре в рейтингите си – според данните на „Ротън томатоус“ го одобряват 45% от специалистите и 33% от публиката.

Критиката признава, че в основата на филма стои добра идея – двама атрактивни актьори преживяват трудностите на карантината, но някак успяват отново да намерят искрата помежду си. Въпреки това реализацията е далеч от успешна, смятат експертите. Романтичната комедия вероятно би била интересна за зрителите след години, но засега попада в категорията „твърде скоро“ и „недостатъчно“, пише Брайън Лаури в Си Ен Ен.

Ясно е, че киноиндустрията пострада много от март 2020-а насам и на екипите на малкото филми, които стигат до продукция, трябва да се зададат два основни въпроса – всичко ли е направено за безопасността по време на снимките и струва ли си наистина проектът, по който ще се работи? Хората зад „Локдаун“ категорично са пренебрегнали втория въпрос, смята Питър Брадшоу в „Гардиън“ и дава на филма 1/5 звезди. Сценарият е толкова слаб, че дори опитен режисьор като Лаймън не успява да измъкне нищо ценно от него. Репликите звучат неестестено и същевременно са с изпуснат потенциал, нещо като последните филми на Уди Алън, затова с чиста съвест може да правите нещо друго, което ви е по-интересно, казва Брадшоу – дори да гледате в празна точка в стената.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС