Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как едно любовно писмо стигна до получателя си след 72 г.

История като от филм разказва за Си Ен Ен журналистът Ивайло Везенков

Цялата история започва през 1945-а. Писмото е с дата 4 май от тази година и е от жена на име Вирджиния до съпруга ѝ, Ролф Кристоферсон. Снимка: Алън Кук/Си Ен Ен - Как едно любовно писмо стигна до получателя си след 72 г.

Цялата история започва през 1945-а. Писмото е с дата 4 май от тази година и е от жена на име Вирджиния до съпруга ѝ, Ролф Кристоферсон. Снимка: Алън Кук/Си Ен Ен

История, която с лекота може да послужи за страхотен филмов сценарий, се развива в САЩ. Журналистът Ивайло Везенков разказва за Си Ен Ен случая за любовното писмо, което достига до получателя си 72 години след изпращането.

Когато наскоро Алън Кук и дъщеря му Мелиса ремонтират къщата ѝ в Уестфийлд, Ню Джърси, виждат пукнатина в един от таваните. Вътре двамата се натъкват на стар, пожълтял пощенски плик, все още неотварян.

„Беше невероятно, когато зет ми го зачете – разказва Кук пред американското издание. – В писмото жена говореше за бебето, което носи.“

Цялата история започва през 1945-а. Писмото е с дата 4 май от тази година и е от жена на име Вирджиния до съпруга ѝ, Ролф Кристоферсон. По това време той е моряк в норвежките военноморски сили.

Пликът е маркиран от пощите като „Да се върне на подателя“ – той никога не е достигнал до получателя си, поне до тази седмица. Дъщерята на Алън използва интернет, за да открие телефонния номер на някой на име Ролф Кристоферсон и да му се обади. Така успява да намери сина му в Санта Барбара, Калифорния.

„Някой ми звънна в офиса – разказва пред Везенков 66-годишният син на Кристоферсон. – Те просто са гугълнали името ми, то е същото като на баща ми. Мелиса ме попита къде съм израснал и ѝ обясних. Каза ми, че има писмото. Ето така открих.“

Младият Кристоферсон не е бил роден, когато майка му пише писмото, но обяснява колко важни са думите ѝ за него. Жената, починала преди шест години, пише за любовта към съпруга си.

„Обичам те, Ролф, както обичам топлото слънце – това е, което си ти за живота ми, слънцето, около което се върти всичко“, пише тя.

Седемдесет и две години по-късно думите ѝ най-сетне са чути и от съпруга ѝ. Кристоферсон веднага се обадил на баща си, днес на 96 години и също живеещ в Калифорния, и му прочел писмото по телефона.

„Бях толкова изненадан, след всички тези години – казва по-старият Кристоферсон пред изданието. – Бях много щастлив, че съществува писмо като това. Все още съм много развълнуван!“

Предполага се, че изгубеното писмо е пропаднало през цепнатина в стълбището на къщата, където някога са живели Кристоферсонови.

Сега, много години по-късно, синът на Вирджиния Кристоферсон през сълзи споделя как да чете думите ѝ му припомнят колко чудесен човек е била тя и колко много е обичала него и баща му.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg