Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как едно расистко стихотворение свали ореола на писателя Лъвкрафт

Световната награда за фентъзи вече няма да носи неговия образ

Една от лауретките на наградата, Неди Окорафор, открила расисткото стихотворение на Лъвкрафт от 1912 г. – „За създаването на негрите“, след като спечелила отличието. - Как едно расистко стихотворение свали ореола на писателя Лъвкрафт

Една от лауретките на наградата, Неди Окорафор, открила расисткото стихотворение на Лъвкрафт от 1912 г. – „За създаването на негрите“, след като спечелила отличието.

Световната награда за фентъзи вече няма да изобразява Хауърд Лъвкрафт, съобщиха официално организаторите. Причината е кампания миналата година, която разкри писателя като „отявлен расист“ с „отвратителни становища“.

Промяната бе обявена на Световната фентъзи конвенция в неделя, където Дейвид Мичъл получи голямата награда за най-добър роман – The Bone Clocks. Той победи творби от автори като Джеф Вандермеер, Робърт Джаксън Бенет, Джо Уолтън и Катрин Адисън.

Церемонията ще остане като историческа, тъй като е последната, на която наградата е статуетка, изобразяваща лицето на Лъвкрафт. Не се дават подробности обаче какво ще замени писателя, но някои писатели, сред които Даниел Хосе Олдър, изразиха радост от новината.

„Току-що обявиха, че Световната награда за фентъзи вече няма да е Х.П. Лъвкрафт – написа Олдър в Туитър. – Направихме го! Вие го направихме! Свършено е. Да!“

„Щастлив съм, че Лъвкрафт вече няма да е символ на Световната награда за фентъзи“, туитна и Вандермеер.

Миналата година именно Олдър инициира петиция за промяната. Подписана от повече от 2500 души, тя настояваше организаторите да използват за модел на трофея афро-американската писателка на научна фантастика Октавия Бътлър вместо Лъвкрафт, който „оставил трайна следа в спекулативната художествена литература“, а също бил и „отявлен расист и ужасен в боравенето с думите“.

„Много автори вече се изказаха за неудобството си да получават награда, която възхвалява някой с толкова отвратителни становища“, настояваха още в петицията.

Една от тези писателки е лауреатката на Световната награда Неди Окорафор, която открила расисткото стихотворение на Лъвкрафт от 1912 г. – „За създаването на негрите“, след като спечелила отличието.

„Статуетката на този расист е в дома ми – написа с възмущение Окорафор в блога си. – Статуетка на този расист е едно от най-големите ми постижения като писател!“

Миналогодишната победителка, София Саматар, повдигна въпроса още в речта си след получаването на наградата, като заяви:

„Не мога да стоя, без да посоча слона в стаята – противоречието около изображението, което изобразява тази награда“.

„Не казвам някой да не чете Лъвкрафт – обясни по-късно в блога си авторката. – Аз преподавам Лъвкрафт и настоявам хората да го четат и да пишат за него. Не става дума за четенето на един писател, а за използването на лицето на тази личност да представя международна награда във възхвала на въображението.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg