Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Фейсбук (не) се справя със секса, тероризма и насилието

Пръв поглед към тайния правилник на гигантската социална мрежа

Снимката на тази картина не подлежи на цензура във Фейсбук, защото картината на нея е „ръчно изработена“. Снимка: Емил Георгиев - Как Фейсбук (не) се справя със секса, тероризма и насилието

Снимката на тази картина не подлежи на цензура във Фейсбук, защото картината на нея е „ръчно изработена“. Снимка: Емил Георгиев

Във Фейсбук всеки би могъл да качи всичко. И всеки има право да се оплаче от каченото съдържание. Оттам нататък дали да бъде свалена снимка, която нарушава нечии права, текст, който може да бъде обиден или видео с голота, решават модераторите, а потребителите не знаят точните правила. Правилникът на модераторите никога не е бил публично достояние. Досега.

Разследване на „Гардиън“ успя да стигне до „секретната Библия“ на Фейсбук и откри в нея някои странни правила. Така например, ако напишете „Някой да застреля Тръмп!“, коментарът ви подлежи на премахване, но ако напишете „Надявам се някой да те убие!“ – не. Можете да качвате снимки с насилие над животни, но не и видео. Фейсбук позволява да публикувате дори това:

„За да счупите врата на мръсницата, се уверете, че прилагате целия натиск в средата на гръкляна й“.

Според правилника, като държавен глава Тръмп се намира в специална охраняема категория. А обяснението как се чупи женски врат и други подобни съвети са допустими, тъй като не се смятат за реална заплаха според наръчниците.

С 1 милион и 300 хиляди поста всяка минута Фейсбук не може да следи всичко. И босът на компанията знае, че има проблем. Но дори и Фейсбук да наеме хиляди модератори, всички те ще трябва да следват правилника на компанията, пише „Гардиън“ и публикува поредица от информации и анализи, свързани със секретните  правила в ръководството на „Фейсбук“. Това са правилата, определящи какво могат и какво не могат да публикуват на страниците си 2 милиарда ползватели. Тези  правила вероятно ще предизвикат глобални дебати за ролята и етиката на гигантскаа социална мрежа.

Карта на потребителите на Фейсбук по света – 2 милиарда души, за които е много трудно да се изработят общи правила.

Попадналите в редакцията над 100 наръчници и документи дават безпрецедентен достъп до принципите, по които Фейсбук модерира конфликтни теми като насилие, разпалване на омраза, тероризъм, порнография и самонаранявания и още много. Има отделни правила дори за уредените мачове и канибализма.

От документите следва, че модераторите на Фейсбук са претоварени с работа и нерядко разполагат с време за вземане на решение „не повече от 10 секунди“.

Фейсбук вече не е в състояние да контролира своето съдържание. Той твърде бързо стана прекалено голям“,  казва един от източниците в рамките на корпорацията.

Много от модераторите недоволстват от непоследователния и странен характер на някои от правилата. Особено сложни и объркващи са тези, отнасящи се до сексуално съдържание.

Въпреки съдържащите хиляди примери и илюстрации ръководства, Фейсбук, като най-големия издател в света, търпи критика, че трябва да обърне повече внимание на премахването на вредно и опасно съдържание. От друга страна, тези правила могат да станат основание за критика срещу Фейсбук от позиция на свободата на словото, за това, че всъщност мрежата се превръща в най-големия световен цензор. Но и двете страни, смята „Гардиън“, по всяка вероятност ще се съгласят, че Фейсбук има нужда от повече прозрачност.

Ето още няколко примера какво може и какво не може:

  • Заснетите на видео сцени с насилствена смърт се смятат за нарушение, но в същото време не нужно непременно да бъдат изтривани, тъй като могат да повишат осведомеността на обществото по важни проблеми като психическите разстройства;
  • Някои  сцени на несвързано със секс физическо насилие – в това число и сред  деца – не подлежат на премахване, ако в тях няма елементи на садизъм или възхвала;
  • „Ръчно изработени“ изображения на голота и сексуални действия са позволени, а дигитално произведени сцени на сексуални действия – не. Видеоизображения на аборти са допустими, само ако не показват голота;
  • Собственик на акаунт с над 100 хиляди абоната се признава за „публична фигура“ и се лишава от пълната защита, която се полага на частни лица;
  • Емоционално украсени заплахи от типа „Ще те убия!“ са допустими до момента, в който „не възникнат сериозни основания да се смята, че заплахата е реална и може да доведе до преки действия“.

Моника Бикерт, шеф на отдела за глобална политика във Фейсбук, признава, че създаването на единни правила за 2-та милиарда ползватели по цялата планета е много трудно.

Колкото и внимателно да прокарваме разграничителните линии, винаги остават „сиви зони“ – признава тя. – Това се отнася особено силно за хумора и сатирата. В зависимост от контекста едно и същи изказване може бъде допустимо или не.“

Все по-често се чуват гласове, настояващи по отношение на Фейсбук да се прилагат същите правила, които действат при хартиените средства за масова информация и издателствата. Бикерт обаче подчертава, че Фейсбук е компания от нов тип:

Не е традиционна технологическа компания и не е традиционно средство за масова информация. Ние създаваме технология и чувстваме отговорност за това как се използва тя. Но не ние пишем новините, които хората четат на нашата платформа“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg