Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Филхармонията на Детройт се бори с фалита на града

Създават музикален портрет на мегаполиса

Тънещият в разруха Детройт някога беше един от най-проспериращите градове в Америка и център на най-мощната автомобилна индустрия в света. - Как Филхармонията на Детройт се бори с фалита на града

Тънещият в разруха Детройт някога беше един от най-проспериращите градове в Америка и център на най-мощната автомобилна индустрия в света.

Детройтският симфоничен оркестър призова жителите да записват звуците в града, на базата на които ще бъде създадена улична симфония. Бившият център на американската автомобилна промишленост е в дълбока икономическа депресия, след като през юли мегаполисът фалира. Това е сред най-престъпните места в Америка, но музикантите от филхармонията се стремят с този проект да го направят привлекателен за артистите, търсещи ателиета на достъпни цени.

Композиторът Тод Маховър, който е професор в Масачузетския технологичен институт, ще използва изобретен от самия него компютър, с който ще композира „Симфония в ре”. Произведението ще бъде изпълнено за първи път пред публика в Детройт на 16 ноември 2015. „С нетърпение очаквам сътрудничеството си с всички жители. Надявам се да ми помогнат да създам музикалния портрет на този град“, каза композиторът.

Директорът на симфоничния оркестър на Детройт Ленард Слаткин нарече инициативата „уникален проект, предназначен за всички, които проявяват интерес към колективните произведения на изкуството“.

Идеята хрумнала на музикантите от филхармонията след дълъг период на бездействие и стачка, в резултат на която по-голямата част от сезон 2010-2011 беше отменена.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg