Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как група художници предотвратиха гаф на БНТ

Представители на СБХ, Художествената академия и графични дизайнери ще помагат за конкурса за нови лога на четирите програми на телевизията

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров обясни, че много бързал за новия сезон, затова недоизпипал заданието за логото на обществената медия. На снимката отляво надясно: Филип Попов, Константин Каменаров, Герасим Славов (завеждащ „Маркетинг и пиар“ на БНТ) и Антон Стайков, зам.-председател на СБХ. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Как група художници предотвратиха гаф на БНТ

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров обясни, че много бързал за новия сезон, затова недоизпипал заданието за логото на обществената медия. На снимката отляво надясно: Филип Попов, Константин Каменаров, Герасим Славов (завеждащ „Маркетинг и пиар“ на БНТ) и Антон Стайков, зам.-председател на СБХ. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Скандалът с обявения от БНТ „конкурс“ за ново лого бе потушен още преди да е избухнал. Засега. По-конкретно казано – още преди БНТ да се сдобие с нови запазени знаци, които да затъмнят хумористичната слава на онези „яйца на очи“, които спечелиха конкурса за туристическо лого на България преди пет години. Дължим го на инициативата на ръководството на Съюза на българските художници (плюс преподаватели от Академията и други дизайнери) и реакцията на ръководството на Българската национална телевизия.

Историята започна на 5 юни, когато от БНТ обявиха „конкурс за създаването на основен графичен знак на обществената медия, както и на нови графични знаци на четирите ѝ програми“, което „подпали“ социалните мрежи заради неадекватното си съдържание.

Художници, графични дизайнери, журналисти и просто хора, загрижени за визуалната среда, се чудеха какво налага смяната на основното лото, направено от Стефан Кънчев от 1959 г., каква е целта на „заданието“, защо няма обявено жури, награди… Много въпроси, които поставяха под съмнение цялото мероприятие и особено крайния му резултат.

Вляво: оригиналното лого на БНТ, създадено от Стефан Кънчев, вдясно: „поправеният“ в по-ново време вариант

Още на следващия ден от СБХ организираха среща-дискусия по повод така обявеното задание – с участието на изтъкнати графични дизайнери, преподаватели в Художествената академия, журналисти, като бе отправена покана и към БНТ.

Последва половин час обсъждания, в които художници и графични дизайнери от различни поколения като Филип Попов, Филип Бояджиев, Милена Вълнарова, проф. Пламен Вълчев, Стоян Дечев… изясниха, че запазеният знак на БНТ на Стефан Кънчев не бива да бъде сменян, че заданието трябва да е поне 15 страници, че тази задача иска поне 6 месеца и че поради липсата на генерална стратегия в заданието обявеният от БНТ „конкурс“ е само за парлама… И пристигна генералният директор на обществената медия Константин Каменаров.

След доста спорове и забележки Каменаров обясни, че заданието е направено така, защото телевизията много бърза да разполага с нови знаци за новия сезон. Но директорът на БНТ прие да работи съвместно със СБХ  и дизайнерската общност за постигането на най-добър резултат.

Най-важното, което научихме от генералния директор на БНТ, е, че запазеният знак на телевизията от 1959 г. на Стефан Кънчев все пак няма да се пипа. Ще се търси нов дизайн само за останалите 4 програми. Първата работна среща между работна група представители на „тройната коалиция“ – СБХ, НХА и частните дизайнери – с ръководството на БНТ е в сряда, в 10 ч., за уточняване на условията, които трябва да влязат в новото задание на конкурса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg