POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как изглеждат заснежените дюни на Марс

НАСА показа снимка от пролетта на Червената планета

Снимката, показваща участък от Северното полукълбо на Червената планета, е направена през май 2017 г. 
Снимка: НАСА/Аризонски университет - Как изглеждат заснежените дюни на Марс

Снимката, показваща участък от Северното полукълбо на Червената планета, е направена през май 2017 г. Снимка: НАСА/Аризонски университет

НАСА представи снимка на заснежени дюни на Марс. Кадърът е направен на 21 май 2017-а от апарата HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), който се намира на  орбиталната станция „Марс Риконъсънс Орбитър“ (МРО).

На фотографията се вижда участък от повърхността на Северното полукълбо на Червената планета, покрит със сняг. Снегът на Марс не е като земния, той се състои от замръзнал въглероден диоксид (известен като сух лед).

Снимката е направена в период, аналогичен на земната пролет. По това време в Северното полукълбо на Марс ледовете започват да се топят и пясъците, скрити под тях, се показват на повърхността. Това явление води до формирането на характерен пейзаж, който от космоса напомня на земни дюни.

В момента в орбитата на Марс обикалят шест станции, половината от които са  американски: „Марс Одисий“ (от 2001 г.), МРО (от 2006 г.) и МАВЕН (от 2014 г.). Освен това на повърхността на планетата действат и два американски марсохода — „Опъртюнити“ (от 2004 г.) и „Кюриосити“ (от 2012 г.).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90