Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как изкуството прибира големите пачки

$135 млрд. от арт дейности влизат годишно в хазната на САЩ

Музеят на изкуствата към Университета Принстън - Как изкуството прибира големите пачки

Музеят на изкуствата към Университета Принстън

Ако си мислите, че средностатистическият американец е по-склонен да дъвче хот-дог на футболен мач, отколкото да съзерцава Рембранд в някой музей, помислете пак.

”Американските музеи годишно се посещават средно от 850 милиона души, – казва Джеймс Стюарт, директор на музея на изкуствата към Университета Принстън. – За сравнение спортните събития и лунапарковете се посещават средно от 483 милиона на година. Забележително е, че резултатът е почти двоен в полза на изкуството.”

Само в Принстън изкуствата генерират над 50 милиона долара оборот, давайки работа на 2097 души и 5,6 милиона долара приходи. В национален мащаб, благодарение на изкуствата, в работния сектор са ангажирани над 4 милиона души, които получават близо 87 милиона надници.

Всяка година 135 милиарда долара от изкуство подпомагат икономиката на Щатите. 61 милиарда от тях се харчат директно за изкуство, а останалите 74 милиарда отиват за дейности, свързани с него. „Когато хората искат да отидат да видят някоя изложба, театрална постановка, да посетят концерт и прочие културни събития, трябва да похарчат пари за детегледачка, след форумите сядат някъде да изпият по една напитка или да хапнат с приятели, да платят за паркинг…”, споделя анализа си Стюарт.

Според него огромната обществена ангажираност към изкуствата има значително влияние върху обучението на децата. Студентите, които участват в културни мероприятия три пъти седмично, имат четири пъти по-добър шанс да постигнат академични успехи. Те имат четири пъти по-добра успеваемост на математически или научни олимпиади и четири пъти по-добра възможност за спечелване на литературна награда.

„Връзката между икономиката и изкуствата е необходимост, а не лукс. Връзка, която храни не само националната хазна, но и търговията по целия свят”, категоричен е директорът на Музея на изкуствата към Университета Принстън.

Източник: NJ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90