Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как изкуството приближава края на света, според руския патриарх

Днес грехът се демонстрира по най-привлекателните начини - чрез киното, чрез театъра, заяви Кирил

Според руския патриарх Кирил „изкуството, което е призвано да култивира човешката личност, да я обогатява и да я въздига към небето, се е превърнало в гира, която не позволява на човека да полети“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Как изкуството приближава края на света, според руския патриарх

Според руския патриарх Кирил „изкуството, което е призвано да култивира човешката личност, да я обогатява и да я въздига към небето, се е превърнало в гира, която не позволява на човека да полети“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Московският патриарх Кирил предупреди за наближаването на края на света. Той оповести за наближаващия апокалипсис в проповед след литургията в храма „Христос Спасител“, предава агенция „Интерфакс“.

„Днес грехът не е просто очевиден (…). Днес грехът се демонстрира по най-привлекателните начини — чрез киното, чрез театъра“, заявява Кирил.

Според него „изкуството, което е призвано да култивира човешката личност, да я обогатява и да я въздига към небето, се е превърнало в гира, която не позволява на човека да полети“. Патриархът пояснява, че има предвид изкуството, присвояващо си „някакви си специални права да носи на народа изкушения и грях и да обърква хората“.

Кирил отбелязва, че „днес не е времето да клатим лодката на човешките страсти, днес е време за сплотяване на всички здрави сили “.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И това е видимо с невъоръжено око. Трябва да си сляп, за да не виждаш приближаването на най-страшния миг в историята, за който говори в своето откровение апостолът и евангелист Йоан Богослов“, смята патриархът.

Той уточнява, че приближаването на края на света зависи от самите хора и призовава всички „да спрем плъзгането си към бездната в края на историята“, като осъзнаем „отговорността си за Русия и целия човешки род“.

През октомври патриархът се изказа за обективна оценка на историята в художествените произведения. Той заяви, че „при работа с историята е много лесно да се отиде към лукава трактовка, дори в дребните подробности“. Същевременно отбеляза, че лъжата не може да бъде драматургичен прийом.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах