Как крадци на Питер Брьогел Младия бяха излъгани от полицията

Престъплението предотвратено от италианската полиция

„Разпятие“ на Питър Брьогел Младия е притежание на църквата „Мария Магдалена“ в италианското градче Кастелнуово Магра. - Как крадци на Питер Брьогел Младия бяха излъгани от полицията

„Разпятие“ на Питър Брьогел Младия е притежание на църквата „Мария Магдалена“ в италианското градче Кастелнуово Магра.

Италианската полиция няма защо да се притеснява, че ренесансов шедьовър на Питер Брьогел Младия, оценяван за милиони, ще бъде откраднат от църква в малко градче – защото оригиналът на платното „Разпятието“ е при тях, а крадците били подлъгани с копие на произведението, разказва Би Би Си.

Часове след грабежа на „ренесансовия шедьовър“ в църквата на 13 март, полицията разказва как успява да спаси картината.

Сюжетът се развива в градчето Кастелнуово Магра в областта Лигурия, където платното с Христовото разпятие стои в ниша в стената на църквата „Мария Магдалена“. Служители на закона научават слухове за подготвящата се кражба и поставят камери за видеонаблюдение край църквата. За всеки случай сменят оригинала на стария майстор с копие. Както се очаквало, престъпниците се появяват и разбиват с чук витрината, предпазваща картината (в случая репликата), и напускат местопрестъплението с кола.

Видеозаписът от престъплението в момента се изследва, за да се установи самоличността на виновниците. Пред информационната агенция „Анса“ кметът на града Даниел Монтебело коментира „че творбата е с изключителна стойност“, а кражбата е „тежък удар за нашето общество“. Но в сряда вечерта той признава, че е бил част от схемата – за целите на разследването обаче засега не може да разкрие нищо повече.

Монтебело изрази своята благодарност към служителите в светата обител, а и „някои вярващи забелязаха, че картината зад витрината не е оригиналът, но не разкриха тайната“.

Питер Брьогел Младия е син на фламандския художник Брьогел Стари и е познат както със своите живописни платна, така и с копията на произведенията на баща си. „Разпятието“ е позната негова творба – известни са няколко нейни копия с малки различия помежду им. Едно от тях е изложено в Музея за изящни изкуства в Будапеща.

OPERA OPEN