Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как красотата на физиката победи „50 нюанса сиво“

Книга за Теорията на относителността е хит на италианския книжен пазар

„Седем кратки беседи по физика“ на Карло Ровели има феноменален успех в Италия. - Как красотата на физиката победи „50 нюанса сиво“

„Седем кратки беседи по физика“ на Карло Ровели има феноменален успех в Италия.

Книга, обясняваща теорията на относителността на Алберт Айнщайн, неочаквано стана бестселър в Италия. „Седем кратки беседи по физика“ на 58-годишния Карло Ровели, се продаде в 140 хиляди екземпляра за 6 месеца, а през последните два месеца е най-търсеното заглавие. В книжарниците трудът дели най-видимите рафтове със световната машина за пари „50 нюанса сиво“.

„Читателите станаха много, много повече, отколкото си представях – казва пред „Гардиън“ Ровели. – Хората харесват това, че нещата се описани простичко, но откриват и поезията в опита ми да покажа красотата на природата.“

„Седем кратки беседи по физика“ е точно това, което заглавието ѝ предполага. В нея авторът обяснява научни теории и концепции от ХХ век, включително квантовата механика и черните дупки. Ровели се занимава и с нерешени в настоящия век проблеми.

В разказа си за „най-красивата теория“ – Айнщайновата Теория на относителността, Ровели описва изкривяването, свиването и разтягането на пространството навсякъде около нас.

„Спомням си емоцията като студент, когато започнах да визуализирам това и нещата внезапно придобиха смисъл – като например въртенето на Земята около Слънцето“, казва физикът.

Ровели смята, че успехът на книгата му до голяма степен се дължи на скорошни научно-насочени филми като „Теорията на всичко“, който е за Стивън Хокинг, и „Интерстелар“.

„Седем кратки беседи по физика“ е малка синя книжка, която Ровели твърди, че му е отнело много повече време да редактира, отколкото да напише.

„Една от причините книгата да е толкова кратка е, че държах да е така. Махах купища части, които бяха скучни и безинтересни. Мисля, че това е важно“, споделя авторът.

Физикът разказва, че е от онова поколение, в което науката се е посрещала с много повече очарование и по-малко страх.

„Науката е красива. Тя е просто познание“, обяснява той.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg