Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как липсваща химикалка направи Пол Остър писател

Добре свършена работа е, ако в края на деня имам една написана страница, две е страхотно, три е чудо, казва романистът

Като млад Остър искал да напише нещо красиво, но с възрастта осъзнал, че въпросът изобщо не е в това. - Как липсваща химикалка направи Пол Остър писател

Като млад Остър искал да напише нещо красиво, но с възрастта осъзнал, че въпросът изобщо не е в това.

Американският романист Пол Остър разказва как е станал писател заради бейзбола – тази история е част от видео на Музея за модерно изкуство в Луизиана. Остър си спомня как, когато бил на седем години и половина, стоял болен вкъщи и видял може би най-страхотното хващане на легендата в спорта Уили Мейс.

На следващата година, вече на стадиона, Остър и родителите му се натъкнали на самия Мейс след мач. Малкият Пол отишъл при Мейс и учтиво го помолил за автограф, а бейзболистът отвърнал – „Разбира се, хлапе, имаш ли химикалка?“. „Аз нямах химикалка. Баща ми нямаше химикалка, майка ми нямаше химикалка, приятелите им нямаха химикалка. Уили Мейс ми каза: „Съжалявам, но без химикалка – няма автограф“ и си тръгна. Бях толкова разочарован, разтърсен, дори плаках в колата“, спомня си Остър.

„От този ден винаги нося химикалка в джоба си, защото не искам да се оказвам толкова неподготвен отново. Така станах писател“, усмихва се той.

Пол Остър е прочут с това, че размива реализъм и фикция в прозата си, обрисувайки собствени преживявания. „Работата на писателя е да си държи очите отворени“, казва той и обръща внимание на значението да си писател и защо дните с добра работа съдържат мачкането на написани страници и изхвърлянето им в кошчето.

„Добре свършена работа е, ако в края на деня имам една написана страница, две е страхотно, три е чудо“, смята Остър.

Като млад той искал да напише нещо красиво, но с възрастта осъзнал, че въпросът изобщо не е в това. „Същината на това да си артист е да се изправяш срещу нещата, които се опитваш да правиш, да се сблъскаш фронтално с тях и ако се получи добре, ще има своя собствена, непредсказуема красота“, обяснява писателят.

Пол Остър (роден през 1947) е сред най-признатите американски романисти с книги като прочутата му „Нюйоркска трилогия“ (1987), „Лунен дворец“ (1989), „Книга на илюзиите“ (2002). Живее в Бруклин, Ню Йорк със съпругата си Сири Хуствет, също писателка.

Интервюто е взето от Каспър Диг в Бруклин през декември 2014. Вижте цялото видео:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg