VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Как „Москва“ събра над милион нехаресвания в Ютюб

Клипът на Тимати и Гуф се появи ден преди местните избори

Кадър от вече е сваления от Ютюб клип „Москва” - Как „Москва“ събра над милион нехаресвания в Ютюб

Кадър от вече е сваления от Ютюб клип „Москва”

Клипът на рапърите Тимати и Гуф „Москва“, публикуван в Деня на руската столица, се превърна в най-нехаресваният сред потребителите на рускоезичния сегмент на Ютюб. За два дни видеото, което беше гледано от повече от три милиона души, събра над 1 милион нехаресвания и само 64 хиляди харесвания.

Досега нито една публикация на руски език не е постигала подобен „успех” в интернет. Предишният рекорд – 674 хиляди „дислайка”, принадлежеше на клипа на Face „Я роняю Запад” – видео, пълно с насилие, вулгарни закани срещу Запада и сцени на разрушение.

Новият клип „Москва” успя да влезе в Топ 5о с „нелюбими” в Ютюб за целия свят само за два дни – от 7 до 9 септември. Макар и да се нареди чак на 49-о място, броят на нехаресванията бързо растеше. За съжаление, във вторник сутринта, 10 септември, видеото бе свалено от Ютюб.

Новият руски шампион по нехаресване не ругае Запада, той е по-скоро на вътрешно-политическа тематика (макар много руснаци да са убедени, че Западът непрекъснато се меси и във вътрешните им работи – и това е намекнато в парчето). Песента е посветена на Москва по случай 872-годишнината на града – но на практика е предизборно.

Америка за България

Важно е да се знае, че клипът излезе в деня преди гласуването за Московската градска дума – на 8 септември в цяла Русия имаше избори за местна власт. Независими кандидати не бяха допуснати до участие и заради това се провеждат протести от средата на юли, като най-масовите бяха в Москва.

Кореняк московчанин пето поколение не ходи по митинги и не се занимава с простотии – пее Тимати (с малко по-жаргонни изрази), като предлага – да ударим по един бургер за здравето на Собянин“.

Собянин е досегашният кмет, който се бе кандидатирал отново.

Клипът е монтиран от серия кадри с московски забележителности. Песента описва руската столица като „квинтесенция на интелигенти и джамшути” (гастарбайтери от Средна Азия), „градът, в който не се провеждат гей-паради” и който отговаря на „всички световни стандарти”.

Видеото веднага бе разкритикувано заради политическия му подтекст.

„Не ме е срам, никой не ми е платил. Днес е модерно да се критикува правителството, но аз си имам мнение и няма да го променям според нуждите на тълпата“, отговори на критиката Тимати и добави: „Всеки знае, че половината от хората, които ходят на митинги, получават пари.”

Малко след тези думи свали песента си от Ютюб.

За Тимати участията в прокремълски мероприятия не са рядкост. В началото на лятото той представи модна колекция военни униформи и подари армейска куртка лично на военния министър Сергей Шойгу, а в края на август рапърът се появи на митинга-концерт в чест на Деня на руския флаг.

„Москва” на Тимати и Гуф вече не може да се намери в Ютюб, но „Я роняю Запад” на Face е още там. Честно казано, не ви съветваме да го гледате.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg