Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как може да се снима филм с бюджет 1 евро

Отговор дава второто издание на фестивала „Срещи на младото европейски кино“

Томас Лилти ще представи лично в София пълнометражния си дебют „Хипократ“, който разказва историята на млад лекар, попаднал в първоначалния хаос на практиката, където нищо не се развива по план. - Как може да се снима филм с бюджет 1 евро

Томас Лилти ще представи лично в София пълнометражния си дебют „Хипократ“, който разказва историята на млад лекар, попаднал в първоначалния хаос на практиката, където нищо не се развива по план.

Кое е това, което ги прави филмите от серията „Междузвездни войни толкова неустоими за поколения наред и така влиятелни културно и икономически? Как успява Джордж Лукас да наложи иновативните визуални ефекти за стандарт в киното и видео игрите? Отговорът е транс- и крос-медия, микс от нови технологии, маркетинг и изкуство.

На тази тема ще бъде посветен майсторски клас, насрочен за 3 октомври в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ като част от програмата на фестивала „Срещи на младото европейски кино“, в неговото второ издание.

Да използваш похватите на транс- и крос-медия, означава да разгърнеш разказа не върху една, а върху няколко платформи – видео и електронни игри, книги, комикси, кратки филми, по-късно към тях се прибавят dvd, blu-ray, уеб-сайтове, мобилни приложения… По този начин историята се развива безкрайно. Водещ принцип е интерактивността, изграждаща вярна публика, която участва в създаването на съдържанието и затова припознава произведение, създадено от известен автор, като свое. За родените в дигиталната ера потреблението на какъвто и да е продукт е непонятно без този елемент.

Разбирането за транс- и крос-медия дава възможност на големи продуцентски компании да експлоатират в максимална степен своята печеливша идея. Но в същото време то дава шанс и на съвсем млади хора, които не разполагат с никакви средства – само с помощта на компютър или смартфон, ползвайки информационните технологии, компютърната графика, дизайна, да станат самостоятелни предприемачи буквално на цената на 1 евро.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Специално от Лондон, Амстердам и Талин на форума в София ще гостуват трима продуценти в областта на транс- и крос-медия проектите, за да дадат на младите специалисти актуална информация и умения за реализиране в една разрастваща се индустрия без граници.

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ (1-5 октомври) няма състезателен характер. Целта му е да покаже заглавия, непознати за софийските екрани, филми на млади европейски автори.

Акцент в програмата е „Хипократ” на Томас Лилти, който ще бъде и гост на фестивала. Доскоро практикуващ лекар, той съчетава киното и медицината в продължение на много години, като преглежда и едновременно с това създава късометражни филми, пише и сценарии. Българската публика ще види пълнометражния му дебют „Хипократ“, който разказва историята на млад лекар, попаднал в първоначалния хаос на практиката, където нищо не се развива по план. Вдъхновен от личната история на режисьора, филмът печели френската публика и критика и е селектиран за фестивала в Кан през 2014-а, а на тазгодишните награди „Сезар” печели награда за най-добър актьор във второстепенна роля за Реда Катеб.

Продължава партньорството и с единствения фестивал в Европа, този в Брив, посветен изцяло на среднометражния формат. В тазгодишната селекция попадат румънския филм „Сянка от облак” и трилогията „Зад кадър” на френската режисьорка Коко Тасел, работила с Валерия Бруни-Тедески, която поставя нашумелите въпроси за синдрома „бърн аут” и непрестанния стрес в големите корпорации. В тази програма е селектиран и филмът „Свят без жени” на френския режисьор Гийом Брак, който е обиколил десетки международни фестивали.

Организаторите акцентират и върху младото португалско творчество, благодарение на партньорството с престижния международен фестивал за късометражно кино Курташ – Вила до Конде с 23-годишна история, известен със смелата си програма, част от която ще бъде показана в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах