Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как (не) се обира банка? Ще ви кажат в Сатирата

Христо Мутафчиев в роля, в която преди 40 години овации берат Георги Парцалев и Славчо Пеев

Ева Тепавичарова и Христо Мутафчиев са семейство Капече в новия спектакъл в афиша на Сатирата „Как се обира банка“. Снимка: Сатиричен театър  - Как (не) се обира банка? Ще ви кажат в Сатирата

Ева Тепавичарова и Христо Мутафчиев са семейство Капече в новия спектакъл в афиша на Сатирата „Как се обира банка“. Снимка: Сатиричен театър

„Тежката съдба на породата човеци с диагноза Дон Кихот“. Кой ще си купи билет за спектакъл с такова заглавие, се пита драматургът Сами Файяд, затова на своята пиеса за един несретник слага по-търговското „Как се обира банка“. На 15 октомври ще я видим на сцената на Сатиричния театър, постановката е на Николай Ламбрев-Михайловски.

Сюжетът разказва за семейството на Агостино Капече (Христо Мутафчиев) и безуспешните му опити да нахрани фамилията с изобретения като „кларинет за астматици” или с модернизации като механизъм за затваряне на врати с помощта на тиранти. На него чака цяла фамилия – с бременна дъщеря и сприхав тъст. Така Капече се решава да оправи семейния бюджет, като обере една банка.

По думите на режисьора, героите на Сами Файяд „приличат на добрите палячовци от приказките със своята наивност и добрина, те обаче са и упорити като герои от пиесите на Самюъл Бекет: очакват, очакват, очакват нещо да се случи, което ще промени живота им“:

„Агостино, главата на семейство, артистът-изобретател на театрални фокуси, е загубил себе си някъде назад във времето, когато заради любовта се е отказал от таланта си на актьор и е станал майстор на сценични фишеци. Един мозък, който непрекъснато ври в огъня на съмнението – има ли смисъл от всичко, когато липсва мъничко уважение и благодарност и то най-вече от най-близките. Един човек вярва само в театралните фокуси, защото вестниците го лъжат, животът го е изритал в ъгъла, а децата и жена му не го почитат. И ето: решил е нещо. Измислил е нещо. И иска то да се случи в реалността заради едната мъничка добрина. Доброто ще спаси света. Абсурд, нали? Почти колкото красотата може да го спаси“.

До подобен изход от безпаричието стигна преди време и една българска учителка, а историята ѝ вдъхнови сюжета на филма „Урок“ на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Учителката се провали с обира, но филмът обра редица награди на фестивали по цял свят.

Агостино Кепече (Христо Мутафчиев, първият вдясно) и неговият малък, гладен свят. Снимка: Сатиричен театър

Комедията „Как се обира банка“, написана през 1976 г., е поставена за първи път у нас през октомври 1978 г. в Сатиричния театър. В ролята на Агостино Капече тогава се редуват Георги Парцалев и Светослав Пеев. В трупата на онзи спектакъл са още легендарни актьори: Мариана Аламанчева, Хиндо Касимов, Сотир Майноловски, Коста Карагеоргиев, Стоянка Мутафова и др. Ето кои ще вдъхнат живот на тази история днес: Ева Тепавичарова, Веселин Цанев, Михаил Сървански, Екатерина Георгиева, Маргарита Хлебарова, Явор Борисов и Красимир Куцупаров.

Сценографията и костюмите в „Как се обира банка“ са на Чайка Петрушева, а музиката – на Добрин Векилов-Дони.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg