Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как Нийл Геймън спаси празна книжарница за една нощ

След един злощастен вторник, късметът на „Питърсфийлд“ се обръща

Малка част от поръчките, които книжарницата получава вечерта на 14 срещу 15 януари тази година, след апела в Туитър. Снимка: Книжарница „Питърсфийлд“ - Как Нийл Геймън спаси празна книжарница за една нощ

Малка част от поръчките, които книжарницата получава вечерта на 14 срещу 15 януари тази година, след апела в Туитър. Снимка: Книжарница „Питърсфийлд“

Малка книжарница в Хемпшир, Великобритания, се обръща към последователите си в Туитър с тъжното съобщение, че на дъждовния 14 януари, за първи път в 100-годишната си история, магазинът затваря с оборот от нула паунда и нито една продадена книга. „Питърсфийлд“ споделя снимки от празните си коридори и само за няколко часа кадрите набират популярност, съобщава „Гардиън“.

Един от трогнатите читатели е британският писател Нийл Геймън, който решава да помогне и споделя публикацията на книжарницата с милионите си почитатели. Съвсем скоро поръчките в „Питърсфийлд“, специализирана в продажбата на антикварни издания, карти и книги втора употреба, започват да валят от цял свят.

Ето как започва всичко. След злополучния вторник, който на всичкото отгоре се паднал и дъждовен заради буря, Робърт Сансъм, служител там от 13 години, решава да сподели неволите си с Туитър общността.

Пустош… Нито една продадена книга за днес. £0.00“, гласи публикацията, придружена от снимките.

 

Сансъм не очаква това, което ще последва – само за една нощ към книжарницата са отправени поръчки на стойност от £1000.

Беше много трогателно, хората бяха много мили – коментира той след това. – Това наистина ще промени нещата. Случват се и лоши дни, но беше наистина необичайно да не продадем нито една книга – никой не искаше да излезе навън заради бурята „Брендън“.“

56-годишният Джон Уестуд, чието семейство държи книжарницата, също не очаквал подобен обрат:

„Новината направо ме отвя! Не разбирам социалните мрежи, защото съм старомоден, но когато Роб ми се обади и ми каза за оборота, останах смаян“.

На 16 януари, два дни след най-лошия ден в историята на книжарницата, публикацията на „Питърсфийлд“ е споделена близо 8 200 пъти и е получила 16 300 харесвания, за което екипът на магазина благодари:

Каква вечер! Бяхме затрупани, но по хубавия начин. Имаме 1110 нови последователи и много онлайн поръчки на книги. Получихме 300 съобщения, мнозина от тях – запитвания за издания. Ще отговорим на всички колкото можем по-скоро, моля, бъдете търпеливи. Много благодарим на всички!“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg