Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Оливия де Хавиланд спаси Холивуд от Сталин

Починалата наскоро звезда от златния век на Холивуд е била политически активист непосредствено след Втората световна война

Оливия де Хавиланд, позната най-вече с ролята си на Мелани в „Отнесени от вихъра“, почина на 26 юли на 104-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Как Оливия де Хавиланд спаси Холивуд от Сталин

Оливия де Хавиланд, позната най-вече с ролята си на Мелани в „Отнесени от вихъра“, почина на 26 юли на 104-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС

История за самоотвержена политическа проява на звездата от „Отнесени от вихъра“ Оливия де Хавиланд разказва „Уолстрийт Джърнал“ в броя си от 28 юли. Преди няколко дни носителката на две награди „Оскар“ почина на 104-годишна възраст.

Вижте още: ПОЧИНА ОЛИВИЯ ДЕ ХАВИЛАНД ОТ „ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА“

Оказва се обаче, че животът ѝ е белязан не само от актьорски успехи. Де Хавиланд е била активен участник в политическите сблъсъци след края на Втората световна война, когато заплахата от комунизма е дошла като вълна след победата над нацизма.

След края на войната Оливия де Хавиланд влиза в холивудския Комитет на независимите граждани за изкуства, наука и професии. Лидерката на комитета Хана Дорнър е била таен член на комунистическата партия в САЩ и, когато се усеща първият полъх на Студената война, тя се опитва да насочи организацията, в която членуват много от холивудските професионалисти, към просъветски позиции. През октомври 1945 г. тя мобилизира групата за действия срещу „зараждащия се местен фашизъм“, към който според нея президентът Хари Труман тласка Америка.

Оливия де Хавиланд била привърженик на либералите, но с антикомунистически убеждения. Затова била стресната от начина, по който комунистът сценарист Джон Хауард Лоусън заявил пред Комитета на независимите граждани, че САЩ „започват да задушават демокрацията в целия свят“.

През юни 1946 г. тя приела да участва в митинг, организиран от Комитета в Сиатъл. Връчили ѝ чернова на речта, написана от най-талантливия и продуктивен сценарист в Холивуд Далтън Тръмбо. В нея се казвало, че трябва да бъде осъден „стремежът на определени кръгове да започнат война против Съветския съюз“ и бил нападнат лично Хари Труман заради отношенията му с профсъюзите, имало и директни обвинения към президента в антисемитизъм и расови предразсъдъци.

Постъпката на Де Хавиланд била безпрецедентна и безстрашна. Без да каже на Тръмбо, нито на когото и да било от Комитета, тя излязла на сцената и започнала да чете речта. Но не написаната предварително, а подготвена от самата нея с помощта на Джеймс Рузвелт, син на покойния президент Теодор Рузвелт.

Затаилата дъх публика чула думите, с които Де Хавиланд обвинила внедрените в либералната организация комунистически провокатори.

„Реакционните сили забиха клин в либералната коалиция и се опитаха да създадат впечатление, че великото либерално движение е ръководено от хора, които получават заповеди от Москва – смело отправила обвиненията си Де Хавиланд пред множеството. – Единственият начин да се съхраним е да се отречем от Сталин и неговите последователи, американските комунисти. Ние вярваме в демокрацията, а не в комунизма.“

Либерал и член на групата по това време бил и друг актьор, който по-късно сменил убежденията си и станал консерватор и дори президент – Роналд Рейгън. Той и Джеймс Рузвелт предложили на Оливия де Хавиланд да напише още едно изявление, в което категорично да осъди комунизма. Тя се съгласила.

Малко по-късно Рейгън, Де Хавиланд и Джеймс Рузвелт, заедно с още няколко либерално настроени холивудски продуценти и актьори напуснали Комитета. В него останали само американските комунисти и скоро той бил закрит, без повече възможности да въздейства върху професионалистите от Холивуд.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg