СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как отварят театрите във Великобритания след карантината? Пилотно

Позволиха спектаклите на закрито, недостъпни остават нощните клубове и дискотеките

Театрите в Лондон бяха затворени до 15 август. На снимката: Театър „Лицеум“ на Уест Енд, ЕПА/БГНЕС - Как отварят театрите във Великобритания след карантината? Пилотно

Театрите в Лондон бяха затворени до 15 август. На снимката: Театър „Лицеум“ на Уест Енд, ЕПА/БГНЕС

Великобритания започна поетапно отваряне на театрите и концертните зали – последните културни институции, които досега нямаха разрешение да работят след карантината в страната, наложена в края на март заради коронавирусната пандемия.

Досега театър можеше да се играе само на открито, но от 15 август са отворени и залите на закрито – при спазване на изискванията за социална дистанция на зрителите.

Преди да потвърди отварянето на театри и зали на закрито, в страната бе проведена серия от „пилотни отваряния“ – отваря се пробно дадена институция, за да се провери спазват ли се ограниченията от публиката и има ли риск за здравето на зрителите.

Затворени остават нощните клубове и дискотеките.

Обявявайки новината, Борис Джонсън не пропусна да отбележи, че при грубо неспазване на препоръките за социална дистанция и сигурност, както и в случай на рязко увеличение в броя на новоинфектираните, ограниченията отново ще влязат в сила. Междувременно глобите за хора, които отказват да носят предпазни средства или организират незаконни събирания на много хора, стигат до 3200 паунда.

Театралната индустрия посрещна с облекчение новината за отварянето. Повечето институции в страната не разчитат на държавна помощ и се издържат основно от продажба на билети. Много от големите театри в Лондон, като Шекспировия театър „Глобус“, предупредиха, че при по-продължителни ограничения може и никога повече да не посрещнат публика.

„Старанието на нацията да държи вируса под контрол означава, че сега може да направим прогрес в процеса на възстановяване и да позволим на публиката да гледа изпълнения на закрито“, коментира Оливър Даудън, министър на културата на Великобритания.

Политиката на Великобритания спрямо театрите по време на пандемията срещна много критики от големи творци като Андрю Лойд Уебър и Иън Маккелън. Маккелън постави началото на благотворителен фонд, който да подпомогне хората, които държавната помощ не достига – сценичните работници, техниците и останалия екип зад всяка една постановка.

Вижте още: ИЪН МАККЕЛЪН ДАРЯВА £40 ХИЛ. НА СЦЕНИЧНИТЕ РАБОТНИЦИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90