Как отварят театрите във Великобритания след карантината? Пилотно

Позволиха спектаклите на закрито, недостъпни остават нощните клубове и дискотеките

Театрите в Лондон бяха затворени до 15 август. На снимката: Театър „Лицеум“ на Уест Енд, ЕПА/БГНЕС - Как отварят театрите във Великобритания след карантината? Пилотно

Театрите в Лондон бяха затворени до 15 август. На снимката: Театър „Лицеум“ на Уест Енд, ЕПА/БГНЕС

Великобритания започна поетапно отваряне на театрите и концертните зали – последните културни институции, които досега нямаха разрешение да работят след карантината в страната, наложена в края на март заради коронавирусната пандемия.

Досега театър можеше да се играе само на открито, но от 15 август са отворени и залите на закрито – при спазване на изискванията за социална дистанция на зрителите.

Преди да потвърди отварянето на театри и зали на закрито, в страната бе проведена серия от „пилотни отваряния“ – отваря се пробно дадена институция, за да се провери спазват ли се ограниченията от публиката и има ли риск за здравето на зрителите.

Затворени остават нощните клубове и дискотеките.

Обявявайки новината, Борис Джонсън не пропусна да отбележи, че при грубо неспазване на препоръките за социална дистанция и сигурност, както и в случай на рязко увеличение в броя на новоинфектираните, ограниченията отново ще влязат в сила. Междувременно глобите за хора, които отказват да носят предпазни средства или организират незаконни събирания на много хора, стигат до 3200 паунда.

Театралната индустрия посрещна с облекчение новината за отварянето. Повечето институции в страната не разчитат на държавна помощ и се издържат основно от продажба на билети. Много от големите театри в Лондон, като Шекспировия театър „Глобус“, предупредиха, че при по-продължителни ограничения може и никога повече да не посрещнат публика.

„Старанието на нацията да държи вируса под контрол означава, че сега може да направим прогрес в процеса на възстановяване и да позволим на публиката да гледа изпълнения на закрито“, коментира Оливър Даудън, министър на културата на Великобритания.

Политиката на Великобритания спрямо театрите по време на пандемията срещна много критики от големи творци като Андрю Лойд Уебър и Иън Маккелън. Маккелън постави началото на благотворителен фонд, който да подпомогне хората, които държавната помощ не достига – сценичните работници, техниците и останалия екип зад всяка една постановка.

Вижте още: ИЪН МАККЕЛЪН ДАРЯВА £40 ХИЛ. НА СЦЕНИЧНИТЕ РАБОТНИЦИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах