Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как плъховете „изяждат“ коралите, без дори да се намокрят

Гризачите се хранят с яйцата на птици и така няма кой да натори коралите

Атолът Саломон в архипелага Чагос.
Снимка: Ан Шепард/Уикипедия - Как плъховете „изяждат“ коралите, без дори да се намокрят

Атолът Саломон в архипелага Чагос. Снимка: Ан Шепард/Уикипедия

Сухоземно животно носи отговорността за съдбата на коралите. Учени откриха, че присъствието на плъхове на тропическите острови застрашава екосистемата на рифовете, съобщава Би Би Си.

Група изследователи открива зависимостта между плъховете и рифа, докато изследва архипелага Чагос в Индийския океан, установявайки, че гризачите са „голям проблем“ за и без това застрашените коралови рифове. Причината е, че плъховете се хранят с яйцата на различни видове птици, а птиците са необходими на океаните заради изпражненията си, които наторяват рифа. Затова учени се обединяват около идеята, че плъховете трябва да бъдат премахнати от всички острови, за да се защити крехкия воден хабитат.

Архипелагът Чагос е открита лаборатория – въпреки че там не живеят хора, някои от тях са обитаеми от плъхове, доплували от преминаващите кораби.

„Островите със и без плъховете са като тебешир и сирене – коментира проф. Ник Греъм от Ланкастърския университет. –Островите без плъхове са населени с птици, те са шумни, небето е пълно с тях и миришат – защото гуаното, което връщат обратно на острова, е с много остра миризма. Но ако стъпиш на остров, където има плъхове, няма почти никакви морски птици.“

А липсата на птици, става ясно от изследването, заплашва да унищожи екосистема, зависеща от изпражненията им – те са естествен тор за много видове, заобикалящи острова.

Там, където няма плъхове, има рибояди, фрегатови птици, магеланови чайки, буревестници, рибарки… Те прелитат стотици километри в океана, за да се хранят, а когато се върнат на острова, оставят богати на хранителни вещества фекалии заради рибата, с която се хранят.

„Тези хранителни вещества достигат и до рифовете“, обяснява проф. Греъм.

Професорът и екипът му успяват да открият дори вида риба, с която птиците се хранят, изследвайки водорасли и водни гъби от рифа. Анализите им показват още, че рибите около островите без плъхове са повече, растат по-бързо и стават по-големи от връстниците си, плуващи край острови с популация на гризачи.

Кораловите рифове заемат по-малко от 0,1% от площта на океана, но са дом за 1/3 от водните обитатели.

„Кораловите рифове са силно застрашени – убеден е проф. Греъм. – Всеки, който се интересува от изчезването на видове или биоразообразието, трябва да се интересува и от бъдещето на кораловите рифове.“

Рифовете осигуряват препитанието и на много хора, затова изчезването им може дори да се превърне в хуманитарна криза. Ето защо групата учени, работила по този проблем, призовава за унищожението на плъховете на островите по цял свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах