Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Русия унищожи „паметта за миналото” в освободена България

Княз Александър Дондуков с хитър план разрушава минаретата на софийските джамии след Освобождението

Днес в столицата има само един действащ мюсюлмански храм - джамията Баня Баши, разположена край Централната софийска баня. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева - Как Русия унищожи „паметта за миналото” в освободена България

Днес в столицата има само един действащ мюсюлмански храм - джамията Баня Баши, разположена край Централната софийска баня. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Посегателствата срещу монумента на окупаторската съветска армия в центъра на София бяха наречени „богохулство“ от руската посланичка Митрофанова – ясен знак, че Русия придава сакрално и почти религиозно значение на маркерите, оставени в покорените от СССР територии след Втората световна война.

Историята ни обаче пази спомен за други подобни „посегателства“ срещу религиозните белези, оставяни от окупатори. Преди почти 150 години именно руснаците унищожават оставените от османците свещени знаци – софийските джамии.

Когато през октомври 1878 г. княз Александър Дондуков-Корсаков пристигнал в София, първото нещо, което го впечатлило, били минаретата, оформящи силуета на новата столица. Той бил наясно, че за да се заличат белезите от миналото, трябва да се разрушат спомените, които ги подхранват, а джамиите са точно това – спомен за игото. Дондуков наричал софийската гледка „гора от минарета“ и публично се възмущавал от факта, че все още са част от софийския пейзаж.

Тогава замислил план. За него разказва в мемоарите си личният му адютант Александър Мосолов, който по-късно става адютант на Александър Батенберг, както и командир на конния му ескорт, от който се оформя националната гвардейска рота.

Дондуков не смятал да си губи времето с дипломатически совалки и да чака разрешение за разрушаване на джамиите, които били вакъфски имоти. Знаел, че ще се сблъска със съпротива – както от турското посолство в София, така и от местни жители. Но очаквал шанса да изпълни замисления план.

Един ден над София се разразила страховита буря с гръмотевици и дъжд. Дондуков повикал Мосолов и издал спешна заповед – да вземе десетина души от ескорта, да им раздаде динамитени пръчки и да ги разпредели по джамиите. Точните му думи, цитирани в спомените на Мосолов, са:

Гледай мълниите да ударят повече минарета“.

Хората с динамита поставили експлозива по средата на кулите. Изчаквали гръмотевиците и палели. Взривовете изглеждали като причинени от мълнии. След това, когато описвали щетите от бурята, станало ясно, че седем от минаретата са толкова разрушени, че създават опасност за околните сгради. Тогава Дондуков разпоредил да бъдат срутени общо 10 от високите кули на джамиите, всяка с различно ниво на разрушение. Турските дипломатически представители не могли да възразят на това.

Постепенно повечето софийски джамии изчезват от пейзажа. Днес в столицата има само един действащ мюсюлмански храм – джамията Баня Баши, разположена край Централната софийска баня.

Така практически Русия изличава паметниците на миналото в освободена България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС