VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Руски музеи отказали да купят „Спасителят на света”, приписвана на Леонардо

Още през 2010 г. в Пушкинския музей откриват несъответствия в документацията на картината

Според специалистите, изображението на Христос е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Снимка: „Кристис” - Руски музеи отказали да купят „Спасителят на света”, приписвана на Леонардо

Според специалистите, изображението на Христос е създадено между 1506-а и 1513 г. по поръчка на френския крал Луи ХII. Снимка: „Кристис”

Най-скъпата картина в света – „Спасителят на света“, приписвана на Леонардо да Винчи, е била предлагана за откупуване на руски музеи през 2010 г., разказва пред „Арт Нюзпейпър Русия“ Виктория Маркова, главен научен сътрудник на Държавния музей „Пушкин“ в Москва, където се съхраняват много творби от стари италиански майстори.

Според нея това се е случило на 18 ноември 2010 г.:

„Обикновен работен ден в музея, нищо не предвещаваше събития. Звъни Ирина Антонова (директор на музея „Пушкин“ до 2013 г. – бел. ред.) в отдела и ми казва със загадъчен тон „Елате в кабинета ми, моля“. Влизам, а тя моли всички други да излязат. Дори секретарят беше отстранен от приемната, нямаше абсолютно никого. Влязох в приемната, Ирина Александровна ме прегърна, отведе ме в кабинета и заключи и двете врати. С приглушен глас, почти с шепот, тя ми каза: „Предлагат ни Леонардо да Винчи. Един човек ни го предложи. Ето ви две папки с документи. Изучете ги внимателно и ми кажете какво мислите“.

Проучването на документите отнело две седмици, разказва Виктория Маркова, а междувременно картината дори не е внесена в Русия, не са били налични също качествени нейни фотографии в папките.

Всъщност Маркова открива, че има несъответствия в документацията. В един от показаните документи се твърдяло, че „Спасителят на света“ на Леонардо е фигурирал в колекцията на крал Шарл І. В Пушкинския музей обаче били наясно, че в колекцията на краля е била друга картина, която е собственост на музея – „Спасителят на света“ на Джампиетрино, ученик на Леонардо да Винчи.

„След две седмици влязох при Ирина Антонова и ѝ казах: „Не, това не е Леонардо. Тази картина не ни трябва“. Тя започна да ме умолява да подходя по-внимателно. Каза, че ме очакват в Ню Йорк и аз мога да отлетя още утре-вдругиден, че това е много спешна и важна история.“

След колебания още седмица, Маркова отново съобщава на директорката, че картината не е нужна на музея. Месеци по-късно Ирина Антонова изразява съжаление, че не са откупили картината, дори да не е истински Леонардо. Маркова обаче отговаря, че не изпитва съжаление и че ако творбата беше поне на нивото на „Мадона Лита“, за която също има съмнения, че дело на Леонардо, тя би отишла пеша до Ню Йорк, но не и за „Спасителят на света“.

По-късно Виктория Маркова научила, че преди Пушкинския музей картината е била предлагана на Ермитажа.

„Отишли в Ермитажа, но без картината. Двама души, не знам имена. Показвали документи, които били разгледани от Татяна Кустодиева (специалист по италианска живопис от ХIII – ХVI век в Ермитажа – бел. ред.) и още един специалист. Само двама души са били допуснати. Показали са им, казват, и голяма снимка.“

Маркова и Кустодиева осъдили по-късно събитието по телефона. Съгласили се, че това е работа от школата на Леонардо, от ателието му, но не и негова.

Тези събития са се случили около една година преди „Спасителят на света“ да бъде представена за пръв път пред публика на изложбата на Леонардо да Винчи в Национална галерия в Лондон и преди картината да бъде откупена от руския олигарх Дмитрий Риболовлев. Шест години по-късно, през 2017 г., той продава картината в търг на „Кристис“ за 450,3 млн. долара, абсолютен рекорд за произведение на изкуството, продадено на търг.

Вижте още: НАЙ-СКЪПАТА КАРТИНА В ИСТОРИЯТА

Известно време са се водили разговори картината да се появи на изложбата на Леонардо в Лувъра, но през 2019 г. „Спасителят на света“ изчезва от полезрението на публиката. Смята се, че се намира на яхтата на собственика ѝ, саудитският принц Мухамед ибн Салман ал Сауд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg