Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как саудитските жени нарушават забраните и се борят за правата си

Жените в уахабитското кралство са безправна собственост на своите бащи, мъже, братя и дори синове

Видеото със саудитския модел Хулуд, разходила се из древната крепост Ушайкир в минипола и къса блузка, предизвика скандал в Саудитска Арабия. Снимка: Туитър - Как саудитските жени нарушават забраните и се борят за правата си

Видеото със саудитския модел Хулуд, разходила се из древната крепост Ушайкир в минипола и къса блузка, предизвика скандал в Саудитска Арабия. Снимка: Туитър

В Саудитска Арабия жените са задължени да носят хиджаб и абай – кърпа на главата и широка дреха, която покрива цялото тяло от главата до петите. Появата на улицата на момиче в минипола е недопустимо. Ако една жена в тази страна иска да провокира шумен скандал и да привлече към себе си много внимание, достатъчно е да седне зад волана на автомобил или да мине по улица (макар и безлюдна) в мини пола – и да качи видеозапис от своите „провокациони действия“ в интернет, отбелязва Би Би Си.

Тази седмица такъв скандал предизвика видео със саудитския модел Хулуд, разходила се из древната крепост Ушайкир с минижуп и къса блуза. Видеото бързо се разпространи в Туитър и раздели мненията: едни смятат, че Хулуд трябва да бъде наказана, други настояват, че нейно право е да носи каквото си иска.

Недоволството на голяма част от обществото е толкова силно, че властите обявиха началото на разследване във връзка с публикуваното видео. За консервативната Саудитска Арабия, където огромното мнозинство жени излизат от дома си изключително в широк абай, появата на момиче с къса пола на улицата е тежко предизвикателство към установените норми. Но с нарастващата  популярност на социалните мрежи такива „предизвикателства“ от страна на жени, защитаващи своите права, стават все по-забележими.

Редица известни в Саудитска Арабия жени смятат борбата за равноправие в страната си за една от своите главни задачи. Някои от тях по-често си позволяват „провокативни“ действия, други – по-рядко, защото не искат да предизвикват неодобрение и в относително либералните кръгове в страната.

Тв водещата Муна Абу Сулейман

Когато променяте условията, в които живее жената, и й давате повече възможности, се променя и животът на цялото семейство“, казва саудитската телевизионна водеща Муна Абу Сулейман, която има над 1,2 милиона последователи във Фейсбук.

Муна Абу Сулейман никога не се появява пред публика без хиджаб, но въпреки това постоянно е критикувана за твърде „свободни нрави“.

Като публична фигура, 44-годишната Муна не си позволява невнимателни действия, които биха могли да предизвикат скандал. И въпреки това тя постоянно е обект на критики.

Муна Абу Сулейман стана първата саудитска жена-телевизионна водеща, появила се в международен тв канал. Сам по себе си този факт се оказа достатъчен, за да бъде осъдена от много нейни съотечественици. Критиците й наблягаха на това, че съгласно каноните на исляма жената не може да бъде публична фигура и трябва да стои далеч от телевизионните камери. По неин адрес се посипаха заплахи и в един момент й се наложи „да се погрижи за безопасността на своите деца“.

Тя почти никога не носи черен абай, както повечето й съотечественици. Телевизионната водеща, която развива собствена модна линия, предпочита закриващи, но ярки дрехи, които силно се различават от облеклата на местните консервативни мюсюлманки. При това тя подчертава, че не нарушава никакви религиозни предписания и би могла и да не носи хиджаб.

Муна Абу Сулейман е родена във Филаделфия, САЩ, завършила е университета в Пенсилвания, учила е в Международния ислямски университет в Малайзия и в университета на крал Абдулазис в Рияд. През 2007 г. тя става първата жена от Саудитска Арабия, назначена за посланик на добра воля в ООН.

Искам момичетата да разберат, че почти нямат ограничения в избора си“, казва Муна Абу Сулейман.

Тя смята, че в Саудитска Арабия, където сега работят само 15% от жените, младите мюсюлманки също трябва да имат възможности за професионална реализация. Муна Абу Сулейман настоява, че жените трябва да имат възможност да работят, да създават семейства и при това да остават независими. По нейно мнение, нито една от системите в съвременния свят не работи в интерес на жените – нито традиционният ислямски модел, който потиска волята на жените, нито западният – който заставя жените да се съревновават с мъжете.

За всичко това Муна Абу Сулейман говори публично във висши учебни заведения и по телевизията.

Принцеса Амира ал-Тавил

Принцеса Амира подкрепя публично борбата за правата на жените в Саудитска Арабия.

33-годишната принцеса Амира ал-Тавил, завършила американския университет Ню-Хейвън, стана публична фигура, след като се омъжи и стана вицепрезидент на благотворителната фондация „Алуалид Филантропис“. Мъжът й, милиардерът принц Ал-Уалид ибн Талал Ал-Сауд, по-възрастен от нея с 28 години, беше основател на фондацията. През 2013 г. двойката се разведе.

На публични мероприятия тя почти винаги се появява в европейско облекло и с непокрита глава. Това възмущава консервативната саудитска общественост много повече, отколкото ярките дрехи на Муна Абу Сулейман, скроени в рамките на ислямската традиция.

Принц ал-Уалид ибн Талал нееднократно бе призоваван да „контролира жена си“, за да не дава тя „лош пример“ на правоверните мюсюлманки. В такива случаи той обикновено клатеше глава в знак на съгласие, а в това време жена му даваше интервюта по западните телевизии и говореше за правата на жените.

Всичко започва с гражданските права. Няма никакви писмено установени граждански права за жените, които все пак се явяват граждани на страната. В Министерството на правосъдието ни уверяват, че работели по този въпрос. Но все още никой не дава никакви права на жените – напротив, отнемат им ги“, каза Амира ал-Тавил в интервю за Си Ен Ен през 2012 г.

На тези, които я критикуват заради немюсюлманското й облекло, тя отговаря така:

Аз не представлявам всички жени в Саудитска Арабия. Представлявам поколението на младите саудитски жени“.

Принцеса Амира нееднократно се е изказвала публично в редица американски медии в подкрепа на правото на жените в  Саудитска Арабия да управляват автомобил. Тя подкрепя активистките, предприемащи „акции на неподчинение“: сядат зад волана и след това публикуват в социалните мрежи видеа как карат кола.

В закона няма пряка забрана жените да шофират, но ислямското ръководство на страната де факто подкрепя това ограничение заради системата на опекунство, законодателно установена в Саудитска Арабия. Жената няма право да излиза от дома си без да е придружена от мъж – обикновено близък родственик, разрешение от мъж се изисква и за много други най-разнообразни дейности – например за откриване на банкова сметка.

Манал ал-Шариф

Една от най-известните саудитски активистки Манал ал-Шариф преди 6 години прекара девет дни в затвора за „управляване на автомобил на лице от женски пол“.

През юни 2017 г. бе публикувана книгата на Манал ал-Шариф „Да дръзнеш да шофираш: младата саудитска жена, която се опълчи срещу Кралството на мъжете“.

По нейни думи, една вечер безуспешно се опитвала да хване такси, за да се прибере у дома си. На улицата около нея започнали да се спират мъже и тя се притеснила, че може да бъде похитена. Ситуацията я възмутила толкова силно, че по-късно решила сама да седне зад волана и да публикува видеото в YouTube. Само за един ден то било гледано 700 хиляди пъти. Така тя започнала кампания за правото на управление на автомобил от жените в Саудитска Арабия.

Боже мой, това беше потресаващо. Докато стоях в затвора, момичетата сядаха на шофьорските места, подкарваха колите, снимаха видеа и ги публикуваха – това беше акт на гражданско неподчинение. Размахът на акцията беше огромен. Мислех, че след като са ме прибрали зад решетките, движението ще умре. Но с влизането ми в затвора нещо действително се промени. Все повече и повече жени намираха в себе си смелост да обявят на всеослушание, че няма да се съобразяват със забраната“,  разказа активистката в интервю за Би Би Си.

През юни бе публикувана книгата на Манал ал-Шариф Daring To Drive: The Young Saudi Woman Who Stood Up To A Kingdom Of Men („Да дръзнеш да шофираш: младата саудитска жена, която се опълчи срещу Кралството на мъжете“).

Шофирането е символ на гражданско несъгласие, символ на промените в Саудитска Арабия. Аз съм на 38 години, майка съм на две деца, по професия съм компютърен инженер – и все още фактически ме смятат за непълнолетен, недееспособен човек. И искат да остана така от раждането до смъртта си. Аз съм като собственост, която се предава от баща ми на мъжа ми или брат ми, ако нямам мъж – или даже на сина ми – моят собствен син. Раждам собствения си опекун! Ето това е системата на опекунството“, заявява Манал ал-Шариф.

Лоуджан Хатлул и Майса Амуди

Тя е 28-годишна активистка на движението за права на жените, получила широка известност след ареста й през декември 2014 г. Задържана е, след като управлявайки автомобил, се опитала да влезе в Кралството от съседните Обединени Арабски емирства. Скоро след това е арестувана и Майса Амуди – живееща в ОАЕ саудитска журналистка, пресякла границата, за да подкрепи Хатлул. Двете жени имат стотици хиляди последователи в Туитър.

Лоуджан Хатлул има почти 300 хиляди последователи в „Туитър“

Лоуджан Хатлул прекарала в затвора два месеца. Правозащитниците от „Амнести Интернешънъл“ признават активистката за затворничка на съвестта. През 2015 г. Хатлул влезе в списъка на 100-те най-влиятелни арабски жени по версията на списание Arabian Business Magazine.

През юни  2017 г. тя отново е задържана от полицията. Причината за ареста не е обявена, властите на разрешават на жената да се обърне към адвокат или да се свърже със семейството си.

По всичко личи, че заради правозащитната си дейност тя е била под наблюдение, доколкото подкрепя борбата за права на жените, които постоянно се нарушават в Саудитска Арабия“, заяви след последното си задържане представителката на Amnesty International Сама Хадид.

Майса Амуди

Ваджеху ал-Хувайдер

Основателка на Ассоциацията за охрана и защита на правата на жените в Саудитска Арабия, Ваджеху ал-Хувайдер често е наричана най-радикалната феминистка и активистка в саудитското кралство.

„Саудитските жени са слаби – независимо от това колко висок е техният статут, защото няма никакъв закон, който би ги защитил. Потискане на жените и замъгляване на тяхната идентичност – това се случва в повечето семейства в Саудитска Арабия“, обяснява активистката.

 

„Много жени в нашето общество умеят да карат кола и много наши родственици-мъже не възразяват против това“, подчертава Ваджеха ал-Хувайдер.

През 2008-а тя става първата активистка, предприела протестна акция – публикува видеа как управлява автомобил – след продължило повече от десет години затишие.

Много жени в нашето общество умеят да карат кола и много наши родственици-мъже не възразяват против това“, посочи тогава Ваджеха.

Според различни източници Ваджеха ал-Хувайдер е родена през 1962 или 1963 година. Работила е като журналистка във всекидневника „Ав-Ватан“ и в изданието Arab News. Заради участията й в правозащитни акции през 2003 г., й е забранено да публикува. Три години по-късно е заставена да подпише обещание, че няма да се занимава с правозащитна дейност.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Върхът у мен

Bookshop 728×90