Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как се е появила първата полиция

Терминът измислен от Аристотел за градската управа; полицейски отряди надзиравали населението в Древния Рим

Протестиращите и полицейските части „Анти конфликт“ край СУ „Св. Климент Охридски“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Как се е появила първата полиция

Протестиращите и полицейските части „Анти конфликт“ край СУ „Св. Климент Охридски“. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Първата полиция в света, която не е поделение на войската, се появява в Древен Рим по времето на Юлий Цезар. Той създава полицейски отряд в столицата на империята, който действа в продължение на 350 години. Ролята му била да следи дали гражданите изпълняват нарежданията на властта, а не да предпазва населението от престъпления. Преди неговата инициатива в Римската република имало четирима администратори (едили) със свои лични отряди, които били нещо като „протополиция“. Те се занимавали с надзора над гражданите, следели за изпълнението на строителството и поддържането на сградите, за реда на пазарите, но най-важната им функция била организацията на обществените игри и забавления.

Всъщност идеята за полиция се ражда заедно с идеята за държава – това е един от първите признаци, че е налице държавна структура. Праобразът ѝ били армейските части, въдворявани в градовете, за да налагат ред. Първо ги използвали още през XVI-XII век пр. Хр. в страните от Изтока – Египет, Вавилон, Индия, Китай… По-късно подобни функции изпълняват военни части в Гърция, Рим и Византия. Публичната власт се налагала именно от военизираната полиция.

Терминът „полиция“ е създаден от Аристотел, който нарича така градското управление (от polis – град-държава). Оттам терминът преминава в латинския (лат. Politia) и е подхванат от средновековните писатели. Надзорните и репресивните органи, които изпълнявали правоохранителни функции, били наричани по друг начин. Едва през 20-те години на XVIII в. „полиция“ вече има значението, което влагаме и днес.

Държавата с най-сериозно отношение към полицията в Европа била Германия. Пруските имперски полицейски регламенти от XVI век съдържали най-различни постановления, регулиращи живота на гражданите: „За войниците и моряците“, „За бродягите и циганите“, „За преследване на разкоша в дрехите“ и прочие… Цялата мрежа полицейски учреждения бдяла за спазването на тези предписания. Пруският крал Фридрих Втори твърдял, че на народа, като на болно дете, „трябва да му се казва какво да яде и пие“. Във Франция по същото време е създадена особена полицейска система – „изпълнителна полиция“, която изцяло поела наблюдението над гражданите в името на кралските интереси.

През XVIII в. в Европа полицията поела грижата за училищата, за продоволствията, за събирането на данъците… Било трудно да се разбере къде свършва градското управление и къде започва полицията.

Днешната структура, функция и мисия на полицията е формулирана от Великата френска революция в края на XVIII в. Създадената от Френската република полицейска система постепенно навлиза в страните от Европа и целия свят.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg