Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Как се обича Родината, посланията на Златю Бояджиев

Голяма изложба, посветена на 120-годишнината от рождението на твореца, в Националната галерия

Златю Бояджиев, „Брезовски овчари“, 1941 г., маслени бои, платно, 120 х 148 см, Национална галерия - Как се обича Родината, посланията на Златю Бояджиев

Златю Бояджиев, „Брезовски овчари“, 1941 г., маслени бои, платно, 120 х 148 см, Национална галерия

Геният на един от най-големите български художници – Златю Бояджиев – се състои в изпълващия цялото му творчество баланс между българското и всечовешкото, между традицията и широтата на мислене, между дълбокото родолюбие и хуманистичния космополитизъм. Именно това превръща таланта в творец от световна величина. Ще го видим на 14 септември в Националната галерия в изложбата „Послания“. Картини на Златю Бояджиев ще напълнят два етажа от Двореца в експозиция, посветена на 120-годишнината от рождението му на 22 октомври. 

В 12 зали в галерията ще бъдат представени живописни платна от двата периода в творчеството на художника – до 1951-а, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и след промените в живописния му изказ, когато започва отново да рисува, вече с лявата ръка. Включени са още подготвителните ескизи към три от най-емблематичните му картини – „Сватба в Брезово“ (1939), „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии.

„Циганките“, 1965 г., маслени бои, платно, 125 x 140 см, Национална галерия

Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ, „Литекс комерс“ и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив.

Според кураторите изложбата е наречена „Послания“ заради големия тематичен и сюжетен диапазон в творчеството на един от най-големите български художници, в което се съдържа обобщение на философския смисъл на живота, на връзката на човека с природата, на отношенията между хората. В картините му може да бъде открито както нестихващо родолюбие, така и всечовешко разбиране за вечното и непреходното, за морал, чест и дълг.

Пространственият дизайн на изложбата е дело на Кирил Асс и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“. Посетителите за пръв път ще имат достъп до индивидуален двуезичен аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Каталогът към изложбата на български и английски език ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.

Актьорът Константин Кисимов в ролята на Аркашка от пиесата „Лес“ на Александър Островски, 1965 г., маслени бои, платно, 200 х 70 см, частна колекция

„Семеен портрет (синът Георги, Златю Бояджиев, съпругата Цветана, дъщерята Рада)“, 1967 г., маслени бои, платно, 180 x 140 см, собственост на наследниците

„Керван с камила“, 1968 г., маслени бои, платно, 99 x 150 см, собственост на наследниците

„Приказка“, 1965 г., маслени бои, платно, 140 x 120 см, Национална галерия

Изложбата „Послания“ може да бъде разгледана от 14 септември 2023 г. до 7 януари 2024 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg