Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Как се пише Иисус“ учат в първи клас

Вече са готови новите учебници по „Закон Божи“, предстои да бъдат одобрени окончателно от МОН

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom - „Как се пише Иисус“ учат в първи клас

Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi Note 10, предоставен от Vivacom

МОН започва работа по проектите за учебници по вероучение – първите официални учебни пособия по този предмет от 1945 г. досега, съобщиха от държавното ведомство. Проектите са за три варианта – православие, ислям и неконвенционални вероизповедания.

Четири издателства кандидатстват със свои проекти за учебници по православие от 1. до 4. клас. Освен православното издателство „Двери“, което показа учебник за 3 клас, „Просвета“ представя пълен комплект в книжен и електронен вариант от 1. до 4. клас, също издателство „Витезда“, което се оказа с непълна документация. Светият синод участва в конкурса с предложения.

Учениците от началния курс ще имат между 60 и 70 часа религия годишно. Според проекта за учебна програма на МОН, най-важно е децата в 1. клас да научат как се пише правилно Иисус – с две „и“, а не само с едно. Ще им бъде разказано за ангелите и как доброто побеждава злото. Предвиждат се и посещения в храмове за практически занятия.

Във втори клас децата трябва да разпознават постните храни, които могат да се сервират на трапезата на Бъдни вечер. Трябва да знаят и имената на библейските личности, свързани с основните православни празници. Трябва да се научат и какво е „чудо“. Предвижда се децата от втори клас да бъдат включвани в богослужения в храмовете.

В трети клас същественото е да се различават вяра и суеверие и да се внуши на децата негативно отношение към всички възможни суеверия. Трябва да умеят да разглеждат живота си в библейска светлина, се казва в насоките за учебната програма.

В четвърти клас ще се излагат по-сериозни теми като особености на иконописта и Божиите заповеди. Десетгодишните ще се учат на тайнствата „изповед“ и „причестяване“ и ще обсъждат греховете. Петокласниците ще се запознаят с монашеството и свещеничеството, с ролята на манастирите и с молитвите. Ще учат устройството на храма и ще различават видовете богослужения.

В учебниците по ислям се предвижда запознаване с основите на вярата и сурите на Корана.

По думите на ловчанския митрополит Гавраил, тези учебници са наследници на помагалата по „Закон Божи“ от 1944 г.

Синодалните учебници по Религия – Християнство-Православие ще бъдат един голям подарък за българските деца по пътя към Христовите добродетели, по пътя към Христовата любов“, казва владиката.

Тепърва предстои да се направят проекти за учебници за периода от 6. до 12. клас.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС