Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как се пише новата библия на руския героизъм

Руският министър на културата обяви Зоя Космодемянска и 28-те панфиловци за светци

Филмът „28 панфиловци“ на режисьорите Андрей Шальопа и Ким Дружинин тръгна по руските кина на 24 ноември. - Как се пише новата библия на руския героизъм

Филмът „28 панфиловци“ на режисьорите Андрей Шальопа и Ким Дружинин тръгна по руските кина на 24 ноември.

Министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински нарече светци съветската разузнавачка Зоя Космодемянска и 28-те герои-панфиловци. Това се е случило на паметно мероприятие във връзка със 75 години от екзекуцията на партизанката от германците в подмосковското село Петришчево на 29 ноември 1941 г., съобщава ТАСС. 

Домът, в който Космодемянска е прекарала нощта преди екзекуцията, министърът обяви за Голгота, а за нея самата отбеляза:

Тя е светица, също както и 28-те герои-панфиловци са светци. Можем да се отнасяме към техните биографии само като към жития на светци“.

По негово мнение с подвига си убитата от нацистите разузнавачка заслужава и за нея да бъде заснет филм.

Липсват ни съответните обекти за показ. Може би сега ни липсват достатъчно филми за Зоя Космодемянска. Ние вече имаме „Спасяването на редник Райън“, но никой не се опитва да спаси разузнавачката Космодемянска“, каза ръководителят на Министерството на културата.

Откъс от доклада, описващ ареста през 1943 г. като помагач на германците на един от „загиналите“ през 1941 г. панфиловци, удостоен посмъртно със званието „Герой на СССР“.

Откъс от доклада, описващ ареста през 1943 г. като помагач на германците на един от „загиналите“ през 1941 г. панфиловци, удостоен посмъртно със званието „Герой на СССР“.

Бъдещия филм за Зоя Космодемянска той нарече условно „Страстите Зоини“.

Филмът „28 панфиловци“ на режисьорите Андрей Шальопа и Ким Дружинин тръгна по руските кина на 24 ноември. В него се разказва за подвига на 28 бойци от 316-а стрелкова дивизия, които загиват през ноември 1941 г., защитавайки Москва от германските танкове.

Припомняме, че през юли 2015 г. Държавният архив на РФ разгневи министъра, като публикува официално известният дотогава само на отделни историци доклад на главния военен прокурор на СССР Н. Афанасиев „За 28-те панфиловци“ от 10 май 1948 г.

„От доклада личи, че историята с панфиловците не съответства на действителността и художествена измислица; мит, създаден от журналистите с пропагандна цел“, обяви тогава щефът на Държавния архив.

На 6 октомври министърът на културата Владимир Медински публикува в „Росийска газета“ статия с доказателства за подвига на 28-те панфиловци. Той се позовава основно на очерка „За 28-те загинали герои” във вестник „Красная звезда“ от 28 ноември 1941 г. Министърът подчертава, че по онова време кореспондентите са били в центъра на събитията и са предавали в редакцията цялата оперативна информация, която е била известна до влизането на броя за печат.

През есента на 1941 г. 316-а пехотна дивизия под командването на генерал-майор Иван Панфилов участва в отбраната на Москва. Според широко разпространената версия, на 16 ноември 1941 г. 28 войници от дивизията извършват подвиг, като по време на 4-часова битка унищожават 18 противникови танкове, преди да загинат. През 1948 г. и отново през 1988-а версията за подвига е изследвана от Главната военна прокуратура на СССР и призната за художествена измислица.

Плакатът на филма

Плакатът на филма „28 панфиловци“


Вижте още: КАК СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА (В СНИМКИ)

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС