Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как се пише новата библия на руския героизъм

Руският министър на културата обяви Зоя Космодемянска и 28-те панфиловци за светци

Филмът „28 панфиловци“ на режисьорите Андрей Шальопа и Ким Дружинин тръгна по руските кина на 24 ноември. - Как се пише новата библия на руския героизъм

Филмът „28 панфиловци“ на режисьорите Андрей Шальопа и Ким Дружинин тръгна по руските кина на 24 ноември.

Министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински нарече светци съветската разузнавачка Зоя Космодемянска и 28-те герои-панфиловци. Това се е случило на паметно мероприятие във връзка със 75 години от екзекуцията на партизанката от германците в подмосковското село Петришчево на 29 ноември 1941 г., съобщава ТАСС. 

Домът, в който Космодемянска е прекарала нощта преди екзекуцията, министърът обяви за Голгота, а за нея самата отбеляза:

Тя е светица, също както и 28-те герои-панфиловци са светци. Можем да се отнасяме към техните биографии само като към жития на светци“.

По негово мнение с подвига си убитата от нацистите разузнавачка заслужава и за нея да бъде заснет филм.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Липсват ни съответните обекти за показ. Може би сега ни липсват достатъчно филми за Зоя Космодемянска. Ние вече имаме „Спасяването на редник Райън“, но никой не се опитва да спаси разузнавачката Космодемянска“, каза ръководителят на Министерството на културата.

Откъс от доклада, описващ ареста през 1943 г. като помагач на германците на един от „загиналите“ през 1941 г. панфиловци, удостоен посмъртно със званието „Герой на СССР“.

Откъс от доклада, описващ ареста през 1943 г. като помагач на германците на един от „загиналите“ през 1941 г. панфиловци, удостоен посмъртно със званието „Герой на СССР“.

Бъдещия филм за Зоя Космодемянска той нарече условно „Страстите Зоини“.

Филмът „28 панфиловци“ на режисьорите Андрей Шальопа и Ким Дружинин тръгна по руските кина на 24 ноември. В него се разказва за подвига на 28 бойци от 316-а стрелкова дивизия, които загиват през ноември 1941 г., защитавайки Москва от германските танкове.

Припомняме, че през юли 2015 г. Държавният архив на РФ разгневи министъра, като публикува официално известният дотогава само на отделни историци доклад на главния военен прокурор на СССР Н. Афанасиев „За 28-те панфиловци“ от 10 май 1948 г.

„От доклада личи, че историята с панфиловците не съответства на действителността и художествена измислица; мит, създаден от журналистите с пропагандна цел“, обяви тогава щефът на Държавния архив.

На 6 октомври министърът на културата Владимир Медински публикува в „Росийска газета“ статия с доказателства за подвига на 28-те панфиловци. Той се позовава основно на очерка „За 28-те загинали герои” във вестник „Красная звезда“ от 28 ноември 1941 г. Министърът подчертава, че по онова време кореспондентите са били в центъра на събитията и са предавали в редакцията цялата оперативна информация, която е била известна до влизането на броя за печат.

През есента на 1941 г. 316-а пехотна дивизия под командването на генерал-майор Иван Панфилов участва в отбраната на Москва. Според широко разпространената версия, на 16 ноември 1941 г. 28 войници от дивизията извършват подвиг, като по време на 4-часова битка унищожават 18 противникови танкове, преди да загинат. През 1948 г. и отново през 1988-а версията за подвига е изследвана от Главната военна прокуратура на СССР и призната за художествена измислица.

Плакатът на филма

Плакатът на филма „28 панфиловци“


Вижте още: КАК СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯТА (В СНИМКИ)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах