Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как се пише, учат Зарев и Командарев

Творческа академия „Валери Петров“ търси нови таланти в българската литература

Обща снимка на част от лекторите в Творческа академия „Валери Петров“. Снимка: НДК - Как се пише, учат Зарев и Командарев

Обща снимка на част от лекторите в Творческа академия „Валери Петров“. Снимка: НДК

Владимир Зарев, Емил Андреев, Дарин Тенев, Стефан Командарев, Димитър Коцев – Шошо са сред лекторите в новата Творческа академия „Валери Петров“, създадена от Националния дворец на културата. Първата учебна година започва още в началото на април, а кандидатстването за нея вече тече.

Обучението в Академията ще се провежда в четири насоки – проза, поезия, телевизионен и киносценарий, обясни структурата на новата институция директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев.

Преподаватели на възпитаниците първата година в сценарните сектори ще бъдат утвърдени имена в българското кино и телевизия – Стефан Командарев, Димитър Коцев – Шошо, Дочо Боджаков, Любен Дилов – син, Теодора Маркова, Георги Иванов и Димитър Стоянович, който е и сред авторите на идеята.

При прозата и поезията как се пише ще преподават доц. Дарин Тенев, Владимир Зарев, Емил Андреев, Кристин Димитрова, Ангел Игов, Петър Чухов, Иван Ланджев, Тома Марков и Емануил А. Видински.

Официалното откриване на Академията „Валери Петров“ ще се случи на 2 април. Следват три месеца, в които лекторите ще преподават на своите възпитаници, като ще бъдат канени и външни гости (те ще бъдат обявявани допълнително – анонсирани вече са Иван Цанев и Иван Теофилов), ще има и прожекции на филми.

След края на трите месеца обучение в началото на юли, най-добре представилите се ученици ще могат да продължат в Майсторски класове в продължение на още два месеца. Преподавателят в този клас ще поставя задачи за писане на текстове за периода след края на семестъра и началото на Майсторския клас, върху редакцията и обсъждането на които ще се концентрират с възпитаника в по-нататъшните си занятия. Работата върху текстовете на курсистите ще бъде съобразена с нуждите на всеки един от тях и ще бъде основана на самостоятелни занимания и лични срещи с редакторите.

Семестърът ще е с продължителност три месеца и хорариум от 96 часа, а Майсторските класове ще бъдат 2 месеца без фиксиран хорариум. Всяка седмица курсистите ще имат две лекции по два учебни часа, с почивка между тях, след работно време. Програмата е предвидена така, че курсистите да имат възможност да се запишат и да посещават повече от едно направление.

Кандидатстването става чрез покриване на минимален брой изисквания. Желаещите да се включат изпращат имейли с кратка автобиография, мотивационно писмо и авторски текст (за поезията – до 5 стихотворения, а за прозата и сценарните насоки – до 10 страници). Заявките се подават на имейл akademia@ndk.bg. Срокът за това е 27 март 2016 г.

„Паметта за Валери Петров и това, което е той за България, е една от причините да създадем тази академия и да я кръстим на него – каза на представянето директорът на НДК Мирослав Боршош. – Дълбоко вярваме, че освен да притежаваш талант, едно от най-важните неща е да можеш да го предаваш и да можеш да откриваш този талант. Истински вярвам, колкото повече се опитваме да запълним пропастта между поколенията, толкова повече светлина ще има в духовния ни живот. Това е смисълът да съберем елита на българската литературна общност и да я помолим през тази Академия да открива новите литературни таланти.“

Идеята за създаването на Творческата академия „Валери Петров“ идва от двама съвсем млади творци – Рене Карабаш и Илиян Любомиров (Августин Господинов), както и от режисьора Лъчезар Аврамов и сценариста Димитър Стоянович.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС