Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Как се появява „Мислителят” на Роден

Големият френски скулптор Огюст Роден е роден на днешния ден преди 180 години

„Мислителят“ в музея на Огюст Роден в Париж. Снимка: Уикипедия - Как се появява „Мислителят” на Роден

„Мислителят“ в музея на Огюст Роден в Париж. Снимка: Уикипедия

Смятан е за изключителен новатор и от величината на Микеланджело и Донатело. Бил толкова талантлив, че съвременниците му го обвинявали, че извайва лицата по гипсови отливки на моделите си. Шедьовърът му „Мислителят” е приет за венец на цялото творчество на Огюст Роден.

Има няколко любопитни факта около създаването на тази скулптура. Тя била замислена като централна фигура в мащабния му проект „Вратата към Ада”. Предвидено е било да бъде в много по-малки размери от „Мислителят”, изложен днес в музея на Роден в Париж.

Когато през 1880 г. се взима решение да бъде построен Музей на декоративното изкуство във френската столица, Огюст Роден получава поръчка да създаде масивна врата от бронз за новата сграда. Скулпторът решава да направи върху нея барелефи по мотиви от творбата на Данте „Божествена комедия”. Работата продължава 37 години, а сградата на музея така и не бива довършена. „Вратата към Ада” е отлята от бронз едва след смъртта на Роден.

За модел за статуята скулпторът поканил Жан Бо – мускулест боксьор, който участвал в показни боеве в квартала на червените фенери. Мъжът позирал на Роден и за други негови творби. Първоначално името на скулптурата било „Поет”. Това потвърждава теорията, че статуята е била замислена като изображение на самия Данте Алигиери. Представата за високия суховат Данте не се връзвала с мускулестата фигура върху пиедестала. „Мислителят” бил наречен така от леярите, на които фигурата заприличала на портрета на Лоренцо Медичи от Микеланджело. Той пък бил вдъхновен от античната статуя на Аякс, известна като „Белведере торсо“, изложена във Ватиканските музеи.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Жан Бо – моделът, по който е изваян „Мислителят“. Снимка: Уикипедия

От проекта за „Вратата на Ада” се раждат и други скулптури на Роден като „Целувката”, „Ева”, „Трите сенки”…

След като „Мислителят” става изключително популярен, Огюст Роден излива от бронз 10 негови копия. След смъртта на художника през 1917 г. правата върху отливката са предадени на френския народ и са отлети още 10 нейни копия. Днес „Мислителя” от гипс или бронз се намира в галерии и музеи в Мелбърн, Женева, Вашингтон, Париж… Едно от копията е поставено върху гроба на скулптора в предградието на Париж Мьодон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах