POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как се става звезда в литературна Европа

Таня Ступар Трифунович разсъждава по темата с трима български писатели, номинирани за Европейската награда за литература

Повод за дискусията във вторник в „Перото“ е гостуването на босненската писателка Таня Ступар Трифунович. - Как се става звезда в литературна Европа

Повод за дискусията във вторник в „Перото“ е гостуването на босненската писателка Таня Ступар Трифунович.

Кой определя облика на литературна Европа? По тази тема разсъждават на отворена дискусия писателите Таня Ступар Трифунович от Босна и Херцеговина и трима от номинираните за Европейската награда за литература от страна на България тази година – Ангел Игов, Ина Вълчанова и Иван Димитров. Срещата e на 11 април в Литературен клуб „Перото“ в НДК.

Участниците в беседата (а защо не и гостите?) ще обсъдят критериите и механизмите за номиниране и определяне на изгряващите литературни звезди на съвременна Европа. Ще коментират възможностите, които дава отличието, неговия авторитет, ангажиментите на отличените автори и начина, по който този успех рефлектира върху рецепцията на творчеството им като цяло.

Европейската награда за литература се връчва всяка година на изгряващи автори от 11 или 12 държави, които се предварително определени. Така в тригодишен период всяка страна (освен членките на ЕС, още и три държави от Европейската икономическа зона, както и кандидатите, официални и потенциални, за Общността) има своя призьор.

Номинациите се излъчват от национално жури, което впоследствие избира и победителя. През 2017-а България е сред държавите, които ще имат лауреат, а за наградата спорят „Кротките“ на Ангел Игов, „Софийски дует“ на Иван Димитров, „Остров крах“ на Ина Вълчанова и „Любов, подслон, храна и вода“ на Николай Фенерски.

Досега носители на приза от нашата страна са Калин Терзийски през 2011 г. с „Има ли кой да ви обича“ и Милен Русков с „Възвишение“ през 2014 г.

Повод за дискусията във вторник в „Перото“ е гостуването на Трифунович, която със своята „Часовниците в стаята на мама“ спечели Наградата за литература през 2016-а като представител на Босна и Херцеговина. В романа героинята знае, че след потопа всеки се буди на своя остров. Притиснат е от собствените спомени, истории и желания, като охлюв към своята къща:

„Веднъж ти ми каза: Мамо, много е чуден животът, хайде да седнем и да се чудим. И се чудехме. Направихме цял списък с учудвания“.

А организаторите на срещата канят да заповядаме със своя такъв списък в „Перото“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg