POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как се вади зъб на леопард в София (снимки)

Женският персийски леопард Нала е претърпял вадене на зъб при пълна упойка. Снимки: Столична зоологическа градина - Как се вади зъб на леопард в София (снимки)

Женският персийски леопард Нала е претърпял вадене на зъб при пълна упойка. Снимки: Столична зоологическа градина

И при хищниците зъбоболът е огромен проблем, а някои стигат дори до вадене на зъби – основното им оръжие за набавянето на храна в дивата природа. За женския персийски леопард Нала зъбоболът обаче няма да доведе до фатални последици, защото тя е обитателка на столичната Зоологическа градина. Преди дни Нала претърпя манипулация по изваждане на долен ляв кучешки зъб. Наложило се, защото зъбът й бил счупен, причинявал й болки и й пречел да се храни пълноценно.

Интервенцията станала на 6 септември тази година. Леопардът бил упоен в зала „Големи котки, терариум и аквариум“ на Зоопарка и след това пренесен в Централна ветеринарна клиника. На спящата котка били направени рентгенова снимка, ехографски и гастроскопични изследвания. Манипулациите се провели с участието на четирима доктори – Владислав Златинов, Надежда Петрова, Йордан Стоянов и Ранко Георгиев – и продължили 2 часа. След това Нала била върната в клетката си.

В момента хищникът се възстановява, чувства се много по-добре и най-радостното е, че започна да се храни, споделят от Зоопарка.

Снимки от операцията на Нала:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg