Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как Сергей Есенин и Айседора Дънкан са пътували из САЩ

Руски университет издава карта на пътешествията на поета в Америка

Снимка на неизвестен автор, направена през 1923 г., когато Айседора Дънкан има голямо турне в САЩ, а Есенин пътува с нея. Източник: Уикипедия - Как Сергей Есенин и Айседора Дънкан са пътували из САЩ

Снимка на неизвестен автор, направена през 1923 г., когато Айседора Дънкан има голямо турне в САЩ, а Есенин пътува с нея. Източник: Уикипедия

Карта на пътешествията на Сергей Есенин и съпругата му – танцьорката Айседора Дънкан – по пътищата на САЩ ще издадат в Русия по повод 125-годишнината от рождението на поета, съобщава ТАСС. Изданието ще включва подробно описание на маршрутите, географски карти, съвременен пътеводител и мултимедийни материали.

През 2017 г. литературоведите от Рязанския държавен университет „Сергей Есенин“ завършват работата по проекта „Всемирна карта на есенинските места. Европейски вектор“, посветен на маршрутите на поета в 5 държави и 35 града в Западна Европа.

„Американски вектор“ е втори етап на този проект. Есенин живее в САЩ четири месеца – от октомври 1922 г. до февруари 1923 г. През това време той посещава 15 града по източното крайбрежие на Америка.

Продължителното му пребиваване в САЩ се отразява и върху творчеството му. По време на това пътуване той пише публицистичния очерк „Железният Миргород“ и включва впечатленията си в поемата „Страната на негодниците“.

В списъка на местата, отбелязани върху картата за неговото пътуване, влизат Фондовата борса в Ню Йорк, обществената библиотека в най-големия американски град, където Есенин договаря превода на своите произведения и издаването им в САЩ. Изданието ще разкаже и за посещенията в „Карнеги Хол“, където в началото на своето турне Дънкан представя младия поет пред 4-хилядна публика. Есенин се е разхождал по Бруклинския мост, посетил е „Бродуей“ и Музикалната академия. В Ню Йорк поетът за пръв път е видял метро.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах