Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Как ще свършат „Троновете“? Само Кутрето знае

Тълкувания на краткия тийзър на сериала и една озадачаваща, но възможна теория за мнимата смърт на Петир Белиш

„Ти си Старк – обръща се гласът на Нед Старк очевидно към Джон Сняг в тийзъра, – може да не носиш моето име, но имаш моята кръв“. - Как ще свършат „Троновете“? Само Кутрето знае

„Ти си Старк – обръща се гласът на Нед Старк очевидно към Джон Сняг в тийзъра, – може да не носиш моето име, но имаш моята кръв“.

НВО продължава да държи феновете на „Игра на тронове“ под напрежение за предстоящия сезон и дори малкото кадри, които пуска, са пълни с недомлъвки. Поне премиерната дата е ясна: 14 април, а у нас – ден по-късно. Веднага след като мистериозният тийзър в криптите на Зимен хребет бе пуснат, заваляха тълкувания на кадрите.

Чарли Шнайдер, по-познат в Ютюб-средите като потребителя „Emergency Awesome“, изтъква, че тийзърът силно наподобява първото видео към седми сезон на сериала, озаглавено „The long walk“. Тогава видяхме Денерис, Церсей и Джон просто как вървят, озвучени с драматична музика. В „Криптата на Зимен хребет“ Санса, Аря и Джон са в подобна ситуация, но към това се прибавят и гласовете на предците им.

Вижте още: НАЧАЛОТО НА КРАЯ: 15 АПРИЛ

Важен елемент от краткото видео се оказва перото в ръката на Лиана Старк, което пада на земята и след това замръзва. То бе поставено там от Робърт Баратеон още в първия епизод на „Игра на тронове“, когато кралят предложи на Нед Старк поста Ръка на Краля. Това действие се разви именно пред статуята на Лиана, бившата му възлюбена, заради която възниква Бунтът на Робърт и Баратеон заема престола.

Според Шнайдер, фактът, че единствено Джон се обръща, когато чува гласа на майка си („Трябва да го защитиш“ са думите на Лиана, които тя отправя към Нед след раждането на сина си), подсказва, че освен с белите бродници, сезонът ще се занимае и с истинския произход на копелето от Зимен хребет.

Думите на Кейтлин Старк – „Целият този ужас сполетя моето семейство, само защото не можах да обикна едно дете, останало без майка“, са думи, казани пред Талиса Старк, съпругата на Роб. И тримата към този момент от епоса са мъртъвци.

От всички Старки в тийзъра липсва единствено Бран. Шнайдер предполага, че това е умишлено – само той знае за истинските родители на Джон, на всички останали в криптата тепърва им предстои да разберат за неговия произход.

Защо тримата виждат статуите си, подлежи на различни тълкувания – някои предполагат, че това предвещава смъртта на тримата герои, но вероятността нещо толкова грандиозно да бъде разкрито още в първия тийзър е доста малка. Повечето виждат в това обичайната заплаха на Дейвид Бениоф и Дан Уайз, че никой не е застрахован срещу смъртта, независимо колко важен е за действието. Сегашното видео вероятно е заснето в Зимен хребет, защото там предстои да се проведе първата решаваща битка между мъртвите и живите.

Предположенията как ще продължи политиката на НВО остава в тайна – все още не сме видели кадри от другия лагер – Церсей, Юрон Грейджой и армията им от наемни войници, не знаем и какво се случва с Теон Грейджой и сестра му. Няма информация и за вълчищата, въпреки че от екипа на сериала потвърдиха, че Дух ще се завърне.

А сред хилядите хипотези как ще се развие нататък сериалът се прокрадна и една интересна теория за смъртта на Кутрето. Наблюдателен фен на „Троновете“ обръща внимание на няколко уж незначителни факта, навързва ги и заявява следното: Петир Белиш всъщност е използвал чуждо лице и вероятно предстои да го видим в предстоящите шест епизода.

Тази теория обяснява на пръв поглед нелогичната и твърде лесна и предвидима смърт на Кутрето – изключителен хитрец, оцелял толкова време при много по-опасни владетели като Церсей или Джофри. В една от сцените на пети епизод виждаме Петир Белиш да сплетничи с една от слугините в Зимен хребет. Той ѝ дава нещо и тя с поклон се оттегля. При силно увеличение на кадъра може да се предположи, че Кутрето ѝ подава желязна браавоска монета с висока стойност. Безликите са задължени да окажат помощ на всеки, дал им монетата, на която има надпис „Valar morghulis“ или в превод от висок валириански „Всички трябва да умрат“. А понеже „само смъртта може да заплати живота“, мъртвец все пак трябва да има. И това ще е именно слугинята от Зимен хребет в кожата на Белиш.

Наблюденията не свършват дотук – Кутрето казва, че има роднина в Браавос още в четвърти сезон. И още нещо: в едно от своите телевизионни интервюта Джордж Р. Р. Мартин, авторът на „Песен за огън и лед“, казва:

„Как ще свърши ли? Само Кутрето знае“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg