Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Как Соня Йончева превзе Метрополитън опера

Световните медии се прехласват по българката

Светът аплодира Травиата на Соня Йончева в "Метрополитън опера". - Как Соня Йончева превзе Метрополитън опера

Светът аплодира Травиата на Соня Йончева в "Метрополитън опера".

Търсите ли лиричен сопран, който да влети в последния момент на сцената, да пее мелодично и след това да умре трогателно? Ще я намерите в Метрополитън опера в Ню Йорк в лицето на Соня Йончева, пише „Асошиейтед прес”.

Йончева е в Ню Йорк, за да излезе в образа на бляскавата куртизанка Виолета, която намира любовта твърде късно, в „Травиата“ на Верди за четири представления.

Българката дебютира през 2013 г. като Джилда в „Риголето“, а през ноември влезе в ролята на Мими от „Бохеми“ на Пучини.

„Трябваше да се подготвя за ролята на Мими за пет дни, преди да започнат репетициите”, сподели българският сопран в интервю по-рано този месец.

Йончева, която живее в Швейцария със съпруга си – диригента Доминго Хиндоян, отскоро е майка. Тя роди сина си Матео през октомври.

„Спомням си как през нощта кърмех и разучавах ролята на Мими. Не спях, мислех си само за визи, документи и паспорт на сина ми“, разказва Соня Йончева.

В крайна сметка всички заминаха за Ню Йорк и тя превзе сцената.

Медиите обсипват с похвали българското сопрано.

Медиите обсипват с похвали изпълнението на българското сопрано.

„Когато правиш подобни неща, нямаш много време да мислиш, и така е е по-добре, – казва Соня. – Не мисля за напрежението, просто действам. Ти си като спортист, който трябва да изиграе мача.“

Съдейки по отзивите на критиката, тя спечели мача лесно. Закъри Улфи написа в „Ню Йорк Таймс“, че Соня Йончева изпълнява ролята по удивителен начин. Нейното деликатно, мечтателно представяне на Мими е напълно оформено. Йончева разби старото клише, че за Виолета се изисква сопрано с „три различни гласове“ – висока колоратура за първо действие, лирична линия във второ и по-пълен, по-драматичен звук за сцената на смъртта й.

„Аз нямам копче, за да се настройвам да пея с определен вид глас, – казва българката. – Но подходът винаги е различен, защото Верди представя Виолета в три различни парчета от живота й.“

При първото си представяне миналата седмица Йончева се бореше с високите тонове в арията Sempre Libera. За щастие за нея и феновете й, нещата на Йончева се нареждат чудесно. Следващата есен тя ще открие сезона като Дездемона в новата продукция по „Отело“ на Верди. Не е изненадващо, че това е още една роля, която тя ще изпълнява за първи път.

Бързото изкачване на 33-годишната Соня Йончева към славата започва в родния й град Пловдив, където майка й, актриса, която е играла малки роли във филми, е твърдо решена да направи от дъщеря си артист, без значение какъв.

„Тя опита всичко с мен, – разказва през смях Йончева. – Искаше й се да ме качи на сцената, водеше ме по хорове, в театъра, да рисувам, да танцувам, дори да пиша поезия… Тя дори ме изпрати, когато бях тийнейджърка на прослушване за работа като модел”.

„Един ден чухме по телевизията изпълнение на ария на Моцарт, което особено й хареса, – продължава разказа българката. – Никога не бях чувала толкова чист и прекрасен звук. Тогава си казах, че искам да възпроизведа същия звук и пробвах у дома. Майка ми ме чу и каза: „Мисля, че имаш талант.“

Йончева тръгва на уроци по пеене и печели конкурси, а след това заминава за Женева. Там през 2007 г. е приета да учи при диригента Уилям Кристи, който обучава млади изпълнители. Три години по-късно печели първо място в конкурса Operalia на Пласидо Доминго и тръгва по пътя си към славата.

http://youtu.be/GDqNMFkAP6Y

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС